Липса на имунизации и неизвинени отсъствия лишават семейства от детски помощи
Липса на имунизации и неизвинени отсъствия лишават семейства от детски помощи / DarikNews.bg, архив

С 1012 по-малко са отпуснатите семейни помощи във Великотърновска област през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на м.г., съобщават от Регионална дирекция "Социално подпомагане".

Основните причини за по-малкия брой подпомагани семейства с месечни помощи за дете до завършване на средно образование са липсата на задължителни имунизации, допускане на 5 неизвинени отсъствия на учениците, отпадане от училище на децата, поради липсата на заинтересованост на родителите, нисък ръст на раждаемост и липсата на лична карта на родителите, поради изтекъл срок на предишния документ за самоличност.

С 27 случая са намалели отпуснатите еднократни помощи при бременност, а 45 по-малко са получените еднократни помощи за раждане на дете. Намаление със 73 случая се отчита и при месечните помощи за отглеждане на дете до една година.

Увеличение има в отпуснатите еднократни помощи за отглеждане на близнаци до навършване на една година - с 6 случая повече през април-юни т.г. в сравнение със същия период на миналата. Месечната добавка за деца с трайни увреждания се извършва по реда на Закона за семейни помощи за деца, като се наблюдава минимално увеличение с 3 броя.

През отчетния период на 2012 г. е отпусната една целева помощ по- малко на многодетни майки за пътуване с автобусен транспорт в сравнение със същия период на м.г.