Куп награди за ДЮФА Шарени мъниста от световен шампионат по фолклор
Куп награди за ДЮФА Шарени мъниста от световен шампионат по фолклор / снимка: личен архив

С куп награди от Втория световен шампионат по фолклор, който се проведе Слънчев бряг, се завърна създаденият само преди три месеца в Сухиндол детски ансамбъл „Шарени мъниста". В него са обединени деца от групите по народно пеене и танци към училището, които работят от 2009 г.

В курорта ансамбълът се представи с пъстра програма, посветена на Гергьовден, в която взеха участие  деца от класовете по народно пеене и народни танци с ръководители Ана Борисова, Анелия Данчева и Никола Личев към СОУ „Св. Климент Охридски" в Сухиндол, както и възпитаници на "Районна академия на изкуствата" във Велико Търново.

Певците и танцьорите спечелиха Златен Орфей и златни медали, като и диплом  за Световен шампион в категорията детски фолклорни състави, с което бяха номинирани от 100 групи  за най- голямата награда на конкурса World Grand Prix.

Освен груповата изява  децата участваха и в категория народно пеене- индивидуални изпълнители, където спечелиха пет медала. Рая Аламурова и Мирела Стойкова от „Районна академия на изкуствата се окичиха със златни медали, а Десислава Дукова, Поликсена Монева и Елизабет Златкова от СОУ „Св. Климент Охридски" със сребърни.

Ръководителите на младите изпълнители благодариха на кмета на Сухиндол Пламен Чернев и директора на училището Ивайло Отчев за подкрепата.