Кръстове и икони подреди кметът на Правда в навечерието на Кръстовден
Кръстове и икони подреди кметът на Правда в навечерието на Кръстовден / снимки: Община Горна Оряховица

Кръстни символи и икони подреди в навечерието на празника Кръстовден кметът на горнооряховското село Правда Николай Колев. Изложбата „Християнство” бе открита снощи в малката зала на Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Експонатите представят историята на кръстовете от различни епохи и вери. Посетителите могат да видят Анх - най-значимият символ за древните египтяни. В него се обединяват кръст - като символ на живота и кръг - като символ на вечността. Заедно те символизират безсмъртието. Показани са също кръстът на мира, руски кръст, латински кръст, кръстът на Св. Петър, копия на рицарска броня, рицарски кръст и тамплиерска одежда.

Кръстове и икони подреди кметът на Правда в навечерието на Кръстовден
netinfo

Интерес в изложбата предизвиква кръстът Тау. Наречен е на буквата „тау” от гръцката азбука, тъй като има същата форма. Заради приликата му с бесилката, каквато тя била в древността е наричан още и „кръст-бесило”. Смята се също, че Христос е разпнат на кръст, именно с такава форма.

В изложбата са показани копия на икони, подредени според църковния канон. Особен интерес предизвиква триизмерният макет на фигурата „Мер-Ка-Ба” или „Колесницата на Възнесението”. Експонатът представлява две триъгълни пирамиди в обща сферична окръжност.

Преди да изложи пред горнооряховчани Николай Колев е показал изложбата пред жителите на Правда.