Клавдия Ганчева: Приемането на изключително важни закони бележат шестата сесия на 43-тото НС
Клавдия Ганчева: Приемането на изключително важни закони бележат шестата сесия на 43-тото НС / снимка: Пресцентър- ГЕРБ
На 180 лева ще бъде увеличена минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли тази година, а от първи октомври нейният размер ще е 200 лева. Това съобщи народният представител от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева, която е член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-ото Народно събрание. Вчера парламентът единодушно прие на първо четене изменението в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 година, внесен от МС.  

"Увеличението е в изпълнение на поетите от страна на правителството ангажименти за поетапен ръст, в рамките на коалиционно споразумение. За ръста на минималната пенсия, който от 1 юли ще бъде 11,5%, а от първи октомври 11,1 процента, ще са необходими около 100 милиона лева, които ще бъдат покрити от очакваното преизпълнение на плана за приходите по бюджета на държавното обществено осигуряване. Това означава, че бюджетното салдо ще остане балансирано и няма да има необходимост от актуализация на Закона за държавния бюджет", обясни инж. Кладвия Ганчева.

Народният представител уточни, че със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст, каквито са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, както и наследствените пенсии.

"От увеличението на пенсиите от 1 юли ще се възползват около 668 000 пенсионери, а от следващото около 802 000 пенсионери. Това са първите стъпки за увеличаване доходите на пенсионерите и хората с минимална пенсия. През следващата календарна година ще следва преизчисляване и актуализация на всички пенсии", допълни инж. Клавдия Ганчева.