Капон: Докладът на Кей Пи Ем Джи трябва да се разсекрети
Капон: Докладът на Кей Пи Ем Джи трябва да се разсекрети / netinfo

Одитния доклад на „Кей Пи Ем Джи” за дейността на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" трябва да бъде разсекретен, заяви във Велико Търново народният представител и лидер на Единната народна партия Мария Капон. Според нея това ще подпомогне прокуратурата при разследването на нарушенията, заради които бяха спрени средствата по програми ФАР и ИСПА.

Докладът съдържа информация за множество нарушения в пътния фонд, потвърди Мария Капон, която е запозната с резултатите от направения одит. Установени са липси на подписи в тръжната документация, което поражда съмнения за подмяна на документи, коментира още тя.

Одитът констатира, че не се води архив, липсват договори и анекси към тях, което показва липсата на връзка и комуникация между фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и Министерсво на регионалното развитие и благоустройството. Според Капон в доклада са посочени и фирми със свързани лица, от което e видно наличието на икономически интереси във фонда.

Докладът на "Кей Пи Ем Джи" обхваща периода от 1999 г. до януари 2008 г. за дейността на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" по програмите ФАР и ИСПА.
Заради корупционните скандали в пътния фонд от Европейската комисия временно спряха средствата от еврофондовете за България за пътна инфраструктура.