Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / netinfo
През 2014 г. държавната енергетика беше на загуба от 264 млн. лв., обърнахме тенденцията и в края на 2015 г. се реализира печалба от 29 млн. лв. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отблеяза, че темата „Енергетика” касае всяко българско семейство, всеки един бизнес в България, тъй като всички разходи, които са свързани с енергийните ресурси, пряко рефлектират върху стандарта на живот и върху конкурентоспособността на бизнеса. Тя припомни, че от ноември 2014 г. в рамките на втория кабинет на премиера Бойко Борисов, когато е поела сектор „Енергетика“, той е бил в много незавидно положение, във финансов колапс, който на практика е довел до това, че самата система е била поставена на изпитание от чисто техническо естество. „През тези вече близо 3 години, в рамките на настоящия кабинет на премиера Борисов, положихме изключително много усилия, за да можем са стабилизираме сектора“, обясни министър Теменужка Петкова и благодари на народните представители, които са били неотлъчно зад реформите в сектора. По думите й благодарение на общите им усилия е стабилизиран секторът. „Само в рамките на 2 години успяхме да обърнем тази тенденция и държавната енергетика в края на 2015 г. реализира печалба от 29 млн. лв.“, поясни министър Петкова и допълни, че за да се постигне това са положени усилия е извършена сериозна работа. Тя уточни, че само един стабилен енергиен сектор може да гарантира стабилност по отношение на икономиката и спокойствие по отношение на битовите потребители.
 
По повод либерализацията на електроенергийния пазар, Теменужка Петкова отбеляза, че е разработен модел за защита на енергийно бедните. Това, което предстои в сектор „Енергетика“, касае всеки един от нас и е свързано с пълната либерализация на пазара на електрическа енергия. Тя обясни, че когато се използва терминът „пълна либерализация на електроенергийния пазар”, някои се опитват да спекулират с темата. „Започва едно говорене как сметките за електрическа енергия ще се повишат драстично, ще доведе до увеличаване на енергийната бедност. Искам да кажа, че и в рамките на предишния мандат и през настоящия работим съвместно със Световната банка и сме разработили модела за пълна либерализация на електроенергийния пазар. Останаха детайли, които трябва да изясним. Другата важна крачка, за да стане този модел факт са законодателните промени. Тук отново ще разчитаме много на българският парламент, защото без законодателната инициатива, без тяхната подкрепа няма да можем да се справим успешно в този отговорен процес“, допълни енергийният министър. Тя поясни, че посредством либерализацията на пазара ще се стигне и до конкуренция и конкурентни цени на електроенергията. „Всеки един от нас, като битов потребител, ще има право да избира своя доставчик на електрическа енергия, което означава, че като има конкуренция ще има съответно и конкурентни цени. Всякакви интерпретации на тема увеличаване на цени и увеличаване на енергийната бедност са силно преувеличени. Това е процес, който все пак е свързан със смяна на модела съществува риск определена категория лица, които са социално слаби да имат затруднения по отношение на плащането на разходи за електрическа енергия. В тази връзка сме разработили модел за защита на енергийно бедните, който ще гарантира това, че всеки един български гражданин, който попада в определена категория на незащитен от гледна точка на социалната система или поради някакви здравословни проблеми, ще може да получава закрила от страна на държавата“, обясни министър Петкова и добави, че ще се работи много активно с Министерство на труда и социалната политика. „Темата, свързана с енергийния въпрос, по отношение на пълната либерализация на пазара, на практика ще прехвърли една определена тежест и по отношение на Министерство на труда и социалната политика. Моделът е обсъден с тях, съгласуван е и разработен с Главна дирекция „Енергетика“ на Ек, където получаваме пълна подкрепа“, поясни тя и увери, че има възможност за поетапно излизане на битовите потребители на свободния пазар още от средата на следващата година. По думите й либерализацията на енергийния пазар в България е закъснял процес, който е трябвало да бъде започнат преди 7-8 години. Министър Петкова припомни, че България е една от последните държави членки на ЕС, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар.
 
Теменужка Петкова каза още, че всичко, което се прави в сектор „Енергетика“, е насочено към това бизнесът да бъде конкурентоспособен, а гражданите да се чувстват спокойни и защитени. „Съществено и важно в сектор „Енергетика“ е стартирането в началото на 2018 г. на един механизъм за финансиране, свързан с така наречената Норвежка програма. Това ще бъде втори програмен период, по който Министерство на енергетиката ще работи по тази програма. Вече имахме един програмен период, който приключи успешно. Бенефициенти по тази програма са главно общините. Сега, в рамките на предстоящия втори програмен период, който предстои да стартира и за който са осигурени 63 млн. лв., сме разработили съвместно с Националното сдружение на общините новите мерки, свързани с енергийната ефективност“, поясни енергийният министър. По думите й с тези мерки ще могат да бъдат санирани определени сгради, които са общинска собственост – болници, детски градини, училища, социални заведения. Тя определи това като много добра мярка, която ще даде реални резултати, ще доведе до това да се пестят енергийни ресурси и съответно този спестен ресурс да може да се насочи към други необходими дейности за всяка една община.
 
Енергийният министър отбеляза, че в рамките на този мандат, правителството си е  заложило много амбициозна програма в сектор „Енергетиката“. „Знаете за стремежа ни към диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, концепцията ни за реализация на газоразпределителен център на територията на България, за която имаме пълна подкрепа от страна на ЕК. Всичко, което правим в сектора е насочено към това българските потребители и бизнес да са поставени в условия на конкуренция, за да може бизнесът да бъде конкурентоспособен, а гражданите да се чувстват спокойни и защитени“, поясни министър Теменужка Петкова.