Йордан Грозданов стъпи на шестте най-високи върхове на Балканите за 72 часа
Йордан Грозданов стъпи на шестте най-високи върхове на Балканите за 72 часа / Личен архив

В първото по рода си изкачване на шестте най- високи върхове на Балканския полуостров, в рамките на три дни, участва Йордан Грозданов. Общинският съветник от старата столица бе част от национална експедиция, която направи ударна атака на първенците на Олимп, Пирин и Рила. Грозданов бе единственият великотърновец в групата, в която си партнира с 8 алпинисти от София, четирима от Варна и двама от Габрово, като любопитното е, че 11 от тях стигнаха до края.

Сред успелите бе и най- възрастната участничка, 67- годишната столичанка Невена Колева, бивша служителка в БАН. Водач на своеобарзния маратон по планинско катерене бе столичанинът Иван Ганев, който няколко пъти преди това е прогонвал маршрута, разказа Йордан Грозданов.

Групата тръгва на 27 юни в полунощ от София и в 7 часа сутринта вече е в подножието на планината Олимп в Гърция. В 15 часа първият от върховете- Стефани /2909 метра/, е покорен.

До вечерта са изкачени и близките Митикас /2917 м/, първенец на Олимп, и Сколио /2911 м/, информира още Йордан Грозданов. По неговите думи от атакуваните шест върха Стефани и Митикас са били най- трудни за изкачване и въпреки, че по склоновете им им доста плочи, в памет на загинали, гърците не са опънали дори едно въже. На Митикас, където според митологията живеят боговоте, Зевс и антуражът му са отсъствали и експедецията е заварила само камъни.

На 28 юни групата е щурмувала успешно Вихрен /2914 м/ и Кутело /2908 м/ в Пирин, след което е пренощувала в хижа Бъндерица. На следващия ден точно в 15 часа е покорен и първенецът на Балканите връх Мусала /2925 м/ в Рила. Така на практика от успешното изкачване на първия връх до това на шестия са изминали точно 48 часа, добави Йордан Грозданов.