Изплащане на кръвнина блокира сметка на Община Горна Оряховица
Изплащане на кръвнина блокира сметка на Община Горна Оряховица / DarikNews.bg

297 704 лв. обезщетение ще изплати Община Горна Оряховица на родителите, чието дете загина при нещастен случай преди 6 години. Парите са кръвнината, която съдиите присъдиха в полза на родителите на загиналия в недостроената тогава сграда на ДНА Иван Марков, плюс лихва и адвокатски хонорари.

Разбирам болката на родителите и не оспорвам тяхното право, но това е голям удар върху бюджета на Общината, заяви кметът инж. Добромир Добрев. По думите му сумата на практика е издръжката на едно общинско предприятие като „Озеленяване" или на Домашния социален патронаж. Ще опитаме да компенсираме като повишим събираемостта на нашите вземания, коментира инж. Добрев, който свика извънредна пресконференция по случая ден след като една общинска сметка бе блокирана заради дълга.

13-годишният Иван Марков загина след падане в асансьорна шахта в изоставената сграда на Дома на народната армия на 9 май 2006 г. На следващата година имотът бе продаден и на негово място сега се издига голям търговски обект.

Междувременно прокуратурата се опита да дири сметка на няколко общински служители, сред които главният архитект и тогавашният зам. -кмет по ТСУ, но така и не успя да постигне осъдителни присъди. След неколкократно връщане, отводи на съдии и препращания из съдилищата във В. Търново, Дряново и Казанлък, делото бе прекратено поради изтичане на давност.

През 2010 г. родителите на Иван - Стефка и Димитър Маркови, заведоха граждански иск и Великотърновският окръжен съд им присъди по 80 000 лева обезщетение. В края на миналата година - на 25 ноември 2011 г. излезе и решението на втората инстанция - Апелативният съд, който също отсъди в полза на родителите. Макар че решението подлежи на обжалване и пред трета инстанция - ВКС, това не спира изпълнението му. Така че адвокатската кантора, представляваща Маркови, е извадила изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител Диана Колева. На 16 януари тя блокира една общинска сметка, от където е дръпната цялата сума. Към присъдените 160 000 лева обезщетение се натрупват още 114 000 лихви, които се дължат от датата на увреждането - 9 май 2006 г. до датата на изплащането, освен това се прибавят и адвокатските хонорари. Общо 297 704 лева.

"Щеше ми се да е бил намерен някакъв компромис и пак повтарям, че в никакъв случай не оспорвам правото на родителите. Разбирам тяхната мъка. Но такива случаи са ни за урок. Ние също ще се поучим и ще търсим дължимите към нас суми по този начин - чрез частни съдебни изпълнители", каза още кметът Добрев.