„Промяната ще се случи тогава, когато в името на закона се предприемат законови действия. На този етап нямам никакво основание да не вярвам на позицията на българското правителство и на министър-председателя. И той, и неговият заместник вицепремиерът и финансов министър Асен Василев твърдо застанаха зад полицейската акция.

Смятам, че този сюжет ще има продължение, и се надявам както българската прокуратура, така и МВР да изпълнят своите ангажименти и да бъдат на страната на закона. Има поне три основания за тази акция според изпълнителната власт - загубата на близо половин милиард от хазарт, одитен доклад на финансовото министерство, който предстои да видим, и сигналите за злоупотреби с европейски средства“.

Менко Менков: Няма случай на неотложност при обиска в дома на Борисов

Това отговори вицепрезидентът Илияна Йотова на журналистически въпрос за мнението ѝ за ареста на бившия Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийния съветник Севдалина Арнаудова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Йотова коментира, че дълги години замитани под килима проблеми днес отново поставят България под прицела на Европейската прокуратура. „Оказа се, че всички механизми за върховенство на закона имат своите основания“, посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова коментира и войната в Украйна и бежанската криза. „Вярвам на министъра на икономиката, че към момента българско оръжие не се изнася за Украйна“, подчерта тя в отговор на журналистически въпрос.

Вицепрезидентът очаква България да направи своя план за справяне с последствията от безпрецедентната за Европа бежанска криза, който трябва да осъвремени евродирективата от 2001 г. за временна закрила, тъй като текстове в нея вече са трудно приложими. Йотова е категорична, че България трябва да поиска допълнително финансиране като една от държавите, върху които пада основната тежест на бежанския поток.

„ЕК ще отпусне около 420 млн. евро и една година повече от стария фонд за миграция. Необходимо е обаче да бъдат отпуснати и допълнителни суми. Средствата ще са необходими за подслон, медицинска помощ, образование, а вероятно и за социални помощи според директивата за временна закрила.

Всичко е въпрос на разчет след изработването на правителствената програма. Можем да вземем най-добрите примери от страни от Южна и Западна Европа, които успешно изготвиха такива програми по време на мигрантската криза през 2015 г.“, заяви вицепрезидентът.