Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция по извършените претърсвания и изземвания от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов

"В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган. В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", пише в определението си съдия Вера Чочкова, съобщиха от съда.

В понеделник съдията, който трябваше да одобри претърсването в дома на Борисов, си направи отвод. Това бе съдия Тони Гетов, който преди 8 години осъди тогавашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на 4 години затвор по едно от делата срещу него. В мотивите си Гетов твърди, че след присъдата, Бойко Борисов и редица ръководни кадри на ГЕРБ твърдели неистини за него.

Междувременно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че поемат разследването по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова. Следствените прокурори ще извършат наново нужните разпити и ще огледат иззетите материали по време на претърсванията. Причината е, че според обвинението, извършените действия от полцията са "опорочени". От прокуратурата са категорични, че дори и събраните материали по делото да имаха правна тежест, пак нямаше да може да бъде повдигнато обвинение на Борисов, Горанов или Арнаудова, тъй като няма достатъчно доказателства за извършено престъпление. 

Прокуратурата поема разследването по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова 


На 17 март около 20.00 часа десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя. Те обискираха дома му, а след това Борисов беше задържан, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов – Севделина Арнаудова.

От МВР съобщиха, че е в мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе пуснат на 18 март вечерта от 7-мо РУП, след като изтече 24-часовата му мярка на задържане.

На 21 март МВР отново внесе проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Това става, след като прокуратурата заяви на 18 март, че полицията не е поискала повдигане на обвинение. От МВР уточняват, че тогава проект на постановление за това е бил внесени заедно с материалите по досъдебното производство, видно от придружителното писмо.

След задържането на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения допуснати от разследващите полицаи. 
БГНЕС, СГП