Отвод си направи съдията, на когото бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщи БГНЕС.

На съдия Тони Гетов бяха разпределени на случаен принцип исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, си направи отвод. Мотивите му за това са, че с присъда от 29 май 2014 г. съдията е бил председател на съдебния състав, произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ), предаде NOVA.

„След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство”, пише в разпореждането съдия Гетов.

ЕНП със спешна мисия в България заради задържането на Борисов

Той посочва още, че според разпоредбата не може да се произнесе съдия, ако поради някакви обстоятелства може да се счита за предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Материалите са разпределени на друг съдия, който предстои да се запознае с тях, съобщиха от Софийския градски съд.

МВР отново внесе предложение за повдигане на обвинение на Борисов, Горанов и Арнаудова

Около 20.00 часа на 17 март десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. Те обискираха дома му, а след това Борисов беше задържан, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов – Севделина Арнаудова.

От МВР съобщиха, че е в мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе пуснат на 18 март вечерта от 7-мо РУП, след като изтече 24-часовата му мярка на задържане.

Пуснаха Бойко Борисов от ареста (ВИДЕО)

Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер. Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме, заяви Борисов. Притеснявам се, че следващия път може и да ме убият, добави още той.

На 21 март МВР отново внесе проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Това става, след като прокуратурата заяви на 18 март, че полицията не е поискала повдигане на обвинение. От МВР уточняват, че тогава проект на постановление за това е бил внесени заедно с материалите по досъдебното производство, видно от придружителното писмо.

След задържането на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения допуснати от разследващите полицаи.
БГНЕС