Нов спор между прокуратурата и МВР заради документите, които са били изпратени и получени след задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

По-рано в събота в своята страница във Facebook от обвинението публикуваха официалните описи на постъпилите от ГДНП четири тома с материали по досъдебно производство спрямо трите политически лица. "Къде в материалите от МВР министър Рашков вижда постановления за привличане на обвиняем", попитаха от прокуратурата.

Прокуратурата: Няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Борисов

Няколко часа по-късно дойде и отговорът на МВР: Във връзка с разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което три лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, уточняваме, че от публикацията липсва придружителното писмо, с което те са били официално изпратени от ГДНП в СГП.




В придружителното писмо е посочено, че освен материалите по досъдебното производство по чл. 161 ал. 2 от НПК, са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, който гласи:

Чл. 219. (1) Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление.

Асен Василев за освобождаването на Борисов: Гешев, а на Бойко Рашков трябва да си подаде оставката

Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо.

За улесняване на прокуратурата, въпросните постановления ще бъдат входирани отново сутринта в понеделник, 21 март 2022 г.