Инфраструктура, сигурност и събираемост на местни данъци и такси, основни проблеми в еленско
Инфраструктура, сигурност и събираемост на местни данъци и такси, основни проблеми в еленско / Община Елена

През първите две седмици на август кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев и председателят на Общински съвет Валентин Гуцов проведоха 16 срещи с жителите на населените места, в които има назначени кметски наместници.

Основните поставени въпроси бяха свързани със състоянието на местната инфраструктура – общинска пътна мрежа, водоснабдявания от местни източници, отводняване и канализация, електроснабдяване и улично осветление, радиоточки. Хората споделиха проблеми, свързани с опазването на селскостопанските имоти и преминаването на тежкотоварни автомобили, превозващи дървен материал, по пътищата и мостовете, които са с недостатъчна товароносимост.  Интерес към срещите проявиха и сезонно пребиваващи собственици на имоти в населените места, които също изразиха свои препоръки и мнения.

По време на посещенията общинското ръководство наблегна на проблема с ниската събираемост на местните данъци. Именно на тях общината разчита, за да финансира дейностите с местен характер (осветление, поддръжка на улици и пътища, местни водоснабдявания, радиотранслационен възел и кабелна мрежа, сметосъбиране и сметоизвозване), към които хората са особено чувствителни. Значителният размер на несъбрани приходи от минали години, както и неритмичното плащане на местните налози са една от причините общината да изпитва финансови затруднения и не винаги да е в състояние да реагира адекватно на исканията на хората.

До края на месеца ще се проведе работна среща на общинското ръководство с експертите от Общинска администрация, на която ще бъдат систематизирани основните проблеми и набелязани мерки за тяхното разрешаване.

През септември ще се проведат срещи с жителите на трите най-големи села в общината Константин, Майско и Беброво. Графикът за тези посещения ще бъде оповестен допълнително.