Има напрежение между гражданите и местната власт, според политолози
Има напрежение между гражданите и местната власт, според политолози / Дарик нюз
Има напрежение между гражданите и местната власт, според политолози
30864
Има напрежение между гражданите и местната власт, според политолози
  • Има напрежение между гражданите и местната власт, според политолози

 

Има напрежение между гражданите и органите за местно самоуправление, според  Венелин Стойчев- председател на Управителния съвет на Политологичния център в София. Той е във В. Търново за участие в „работилница за  изработване на политика и прилагане на добри практики" по проект, спечелен от Регионалното сдружение на общините „Янтра". Проектът е стартирал е през ноември миналата година и трябва да приключи в края на тази.

Проучванията показват, че напрежението се поражда от три причини. Първата е кои организации имат право да представляват гражданите пред медиите и местната власт. Втората предпоставка за напрежение е как да се осигури максимална демократичност на процеса на участие на гражданските организации в определяне на политики, а третата дали въпросните формирования са автентични и отстояват в пълна степен интересите на хората.

Чуйте още от Венелин Стойчев в звуковия файл

 

По проекта ще бъде направен граждански сеизмограф, информира още Венелин Стойчев. Това е он- лайн платформа, в която на базата на въпроси и отговори се трупат точки и се определя кой проблем е съществен и трябва да се търси решението му. Сеизмографът трябва да е полезен пред местната власт в избора и на инвестиции в детски градини, детски площадки, болници, училища, образование или други сфери на дейност, обясни още Венелин Стойчев. Той добави, че идеята на сеизмографа е да направи диагностика на това, какво се случва в една община, да бъдат извадени на преден план приоритетни теми и набелязани варианти и пътища за решаване проблемите. Он- лайн платформата ще бъде готова към края на октомври. Тя ще се създава два-три месеца, след това ще започне нейното запълване.