Художници се събират за осми път на пленер по дървопластика и живопис
Художници се събират за осми път на пленер по дървопластика и живопис / DarikNews.bg, архив

Пленер по дървопластика и живопис събира за осма поредна година в Арбанаси художници от страната и чужбина. В арт-форума ще участват професорите от София Велислав Минеков, Петър Бонев и Валентин Лилов, Димодим Чукалов от Турция и Катерджина Ортвайн от Полша. Сред великотърновските творци, които ще се включат в пленера, са Цани Василев и Симеон Захариев.

В продължение на десет дни художниците ще правят дървопластики на тема „Решение за екстериорно пространство за паркова украса", а живописците ще рисуват по темата „Велико Търново и неговите забележителности". Гостите ще нощуват в къщата на Великотърновския университет в Арбанаси. Творческият процес обаче ще се пренесе в дърводелското ателие на Симеон Захариев в Дебелец.

Ежегодният пленер вече се утвърди като традиция в арт-средите в региона, от 2010 г. в него се включват и живописни творби. Събитието се организира съвместно със Съюза на българските художници, Клуб „Св. Патриарх Евтимий" и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

Всички изработени произведения ще бъдат събрани в заключителна изложба на участниците в пленера. Тя ще бъде подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново.