Горна Оряховица
Горна Оряховица
Уникален 3D мапинг разказва историята на Горна Оряховица

С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха десетки горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите - 28 май. Командващ на тържествената проверка бе майор Станислав Петров.

За Горна Оряховица 28 май е ден за почит и преклонение пред паметта на героите

Проверката прие заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Евгени Пенчев. Представителните роти и духовият оркестър при НВУ, както и 7 Гвардейски ученически отряд от СУ „Вичо Грънчаров“ направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”.

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Официални лица на тържествената заря-проверка бяха кметът инж. Добромир Добрев, народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Станислав Стоянов, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов. На тържествената церемония присъстваха още цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, делегации от побратимени градове, представители на съюзите на запасните офицери и сержанти, военноинвалидите и пострадалите от войните, гости. Съпричастни станаха и много горнооряховчани, които също отдадоха минута мълчание в памет на героите.

Преди тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя.

Тази година по паметника се изкачи младата надежда на Спортен клуб по борба „Локомотив” - Цветелина Цонева. През 2019 г. тя е завоювала І място на Държавно лично-отборен шампионат за момичета в Бургас, І място на Международен турнир в Турция и ІІ място на Държавно лично първенство в Горна Оряховица.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от името на Красимир Каракачанов – заместник-министър председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, от народните представители инж. Клавдия Григорова - Ганчева и Станислав Стоянов, от името на депутата Явор Божанков, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов, от родолюбивите и патриотични организации, политически партии.

Слово по повод деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

„Мястото на героите ни е в нашата памет и в тази на идващите след нас поколения. Това е единствената награда за саможертвата на смелите, която българската история дава.

И днес сме се събрали тук, за да се преклоним пред тези, чийто пример се стараем да следваме – пред нашите герои. Нека всеки да знае и да почита тяхната саможертва и обич към Горна Оряховица и Родината! Поклон пред паметта им“, каза в словото си инж. Добрев.

След словото на градоначалника последва тържествената проверка на воинските части и 7 Гвардейски ученически отряд. Прозвуча химнът на Република България, след което с мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

Днешният празничен 29 май в Горна Оряховица започна с тържествена сесия на Общинския съвет . На официална церемония от 11.00 ч. в Зала 1 на Общината бяха представени удостоените със звания и награди по случай Празника на града.

Инж. Добромир Добрев: Горна Оряховица трайно променя своя облик

В 12.00 ч. пред сградата на Общината тържествено ще бъде издигнато знамето на Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев ще поздрави горнооряховчани. Ще бъдат оповестени и удостоените със звания носителите на награди в различни сфери. Заради празничната церемония, от 11.45 ч. до приключването й ще бъде затворен за движение участък от ул. „Цар Освободител“ от НЧ „Напредък – 1869“ до Пощата.

В 12.30 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ официално ще бъде открит паметник на Атанас Буров. В празничния ден са предвидени забавления и за най-малките. От 18.00 ч. малчуганите ще могат да се забавляват с детската фиеста с участието на артисти от UN BESO art & dance center.

От 19.30 ч. започва празничният концерт с участието на Вокална формация „Графити“, Миро и Йорданка Христова.

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Веднага след концерта ще бъде показан уникалният 3D мапинг шоуто, което в рамките на 4 минути ще разкаже историята на Горна Оряховица. Прожекцията ще бъде показана два пъти върху сградата на Общината , за да могат всички присъстващи на площада да го видят.

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Горна Оряховица празнува
Община Горна Оряховица

Мапингът е първият от поредицата прожекции в рамките на проект „Иновативен подход за популяризирането на културното и природно наследство в трансграничния регион България - Румъния“. Прожекциите ще бъдат излъчвани на избрани от Община Горна Оряховица дати. На огледален принцип това ще бъде осъществено и в Община Рошиори де Веде, която е партньор по проекта.

3D мапинг видеата са с различна тематика, свързана с културата и традициите им. Всяка прожекция ще бъде тематично обвързана и посветена на конкретен празник. Първата прожекция в Горна Оряховица разказва за историята на Горна Оряховица и вече беше представена пред горнооряховчани. Символичен разказвач по време на разходката назад във времето е Камъкът – един от символите на града.

Второто 3D видео ще бъде излъчено на самият празничен ден - 29 май веднага след празничния концерт. На 8 и 9 май мапингите ще са посветени на Празника на горнооряховския суджук. През септември 3D прожекция ще отбележи и 22 септември - Деня на независимостта. На 28 септември с мапинг шоу ще бъде отбелязан и ежегодният Фамилатлон, посветен на семейството и спорта.

Денят на Горна Оряховица по традиция ще завърши с пищни празнични илюминации.