/ Община Горна Оряховица

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града започна Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани.

Инж. Добромир Добрев: Поклон пред всички вас – съвременни просветители

На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев-Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание.

25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица.

„Нека днес да почетем всички наши герои, да помним и да предаваме тяхното дело на следващите поколения”, каза директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Венци и цветя бяха поднесени в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани от ръководството на Общината, от политически партии, организации, граждани. На почетен караул пред паметниците застанаха учениците от 7 Гвардейски ученически отряд на СУ „Вичо Грънчаров“.

Три награди „Млада Горна Оряховица“ връчи тази година кметът на Община Горна Оряховица

От 14.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ започна кръгла маса на тема „Атанас Буров – достойният българин“. Събитието се организира от Инициативен комитет Атанас Буров със съдействието на Община Горна Оряховица. 

Кръгла маса „Атанас Буров - достойният българин“ събра в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ и ученици от горнооряховски училища. Днешният ден не е случайно избран, тъй като утре ще бъде открит паметник на почетния гражданин на Горна Оряховица, блестящ български банкер, дипломат и политик, признат за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на XX век.

В кръглата маса взеха участие Николай Увалиев - журналист, писател и родственик на Атанас Буров, историкът доц. Жоро Цветков и проф. Нено Неделчев – езиковед.

Николай Увалиев е автор биографичната книга „Вековете на Атанас Буров“. В нея известният горнооряховчанин е представен като широкоскроена и богата личност, която се намесва във важен момент в история на България.

От 1999 година досега писателят Николай Увалиев изцяло се е посветил на Първата социална мрежа на българите по света „Паметта на българите“, на която той е управител и редактор.

Девизът на Национална мрежата е „Където и да си, българин бъди!“ и има за цел да обединява многобройните български общности, живеещи в различни територии по пътя на предците им. Доц. Жоро Цветков и проф. Нено Неделчев, представят най - точните исторически данни и факти в издания за Атанас Буров.

Учениците бяха запознати и с „Книга на древните Бълг - арии“. На 29 май, когато Горна Оряховица празнува, на пл. "Георги Измирлиев" официално ще бъде открит паметник на Атанас Буров. 

Денят за почит и преклонение ще завърши с тържествена заря-проверка. Тя ще започне в 21.00 часа, на пл. „Георги Измирлиев“.