В Горна Оряховица няма да се настаняват бежанци, категоричен е кметът Добромир Добрев
В Горна Оряховица няма да се настаняват бежанци, категоричен е кметът Добромир Добрев / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица

Уважаеми учители, 

Уважаеми дейци на просветата и културата,

Уважаеми госпожи и господа, 

Днес българите шестват радостни и обединени по площадите, за да почетат заедно силата на просветата, да се поклонят пред магическата сила на писаното слово.

Днес честваме деня на Светите братя Кирил и Методий и на сътворената от тях азбука, която сме дали на света, и която дава основание на нас българите да имаме национално самочувствие и културна независимост. 24-ти май е и традиция, обединявала народа ни години наред, доказвала и доказваща, че именно културата и просвещението пазят устоите на българщината, на единството и ценностите, които ни правят богати.

Славянската култура днес е неделима част от европейската и световната цивилизации. Това е достойното място на великото дело на Светите братя. Наше задължение е да опазим наследеното богатство – да се чува българска реч, да се твори на български език, да възпитаме у потомците преклонение към езика и към всичко българско.

24-ти май е денят, в който всеки българин може да вдигне гордо глава и да каже на света, че е потомък на народ, заемащ основополагащо място в историята на Европа и съвременната цивилизация.

Славянската  писменост  е  величав  духовен  подвиг.

В  едно  изключително сурово време,  в свят,  изпълнен с  битки и борби за надмощие, Светите  братя  Равноапостоли  Кирил  и  Методий, са показали на дело какво означава да бъдеш войн на духа, какво означава да имаш вяра и да отстояваш кауза.

Народите преуспяват в историята, когато зад просветения учител застане прозорлив владетел, а редом с учителя са преданите ученици, готови да посеят наученото във всички кътчета на страната. Тогава азбуката се превръща в книжнина, в дипломатическо оръжие, в колективно богатство.

В далечния ІХ век точно това  се  е  случило в България – владетелят Св. Княз Борис І дал не само подслон на Кирило-Методиевите ученици, но и ги подкрепил с реални действия и средства за изграждането на духовни средища и училища. Той е осъзнал, че знанието означава просперитет, че история се пише най-добре на собствен език, че перото често пъти е по-силно от меча, че писаното слово обединява народа и прави страната силна.

Ако  искаме  да  бъдем  силен  народ, трябва  да   обработваме  нивата на знанието и културата, да  развиваме  и  обогатяваме  езика  си.

Да  знаем, че  словото  е  дихание, което  дава живот, че е светлина, която ни сочи пътя към успеха! Да  запазим  жив пламъка  на  духовното безпокойство! Независимо от това дали светлината идва  от  небето  или  от нечие добро сърце, тя  се  нуждае  от  грижи.

Да , обичаме  децата, но  да  знаем, че  сме длъжни  да  ги  образоваме! Това  означава  само  едно – да  дадем  шанс  на  ума  и творчеството им.

Поклон  пред  всички  вас – съвременни просветители – учители, творци, хора  на  свободното  слово! Имайте сили, за да продължите да вграждате в бъдните поколения на България своите знания, душа и любов! 

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-сърдечно Ви поздравявам и Ви желая здраве, щастие и много нови успехи в отговорната мисия за съхраняване и развитието на просвещението и духовното развитие на нацията.

Най-сърдечна благодарност и признателност към Вас, които водите децата ни към успех чрез знание!

Вие сте истинските продължители на непреходното делото на светите братя Кирил и Методий.


Честит празник!

 инж. Добромир Добрев

Кмет на Община Горна Оряховица