Георги Велинов: Нивото на футбола пада, отборите оредяват
Георги Велинов: Нивото на футбола пада, отборите оредяват / Дарик нюз, архив
Георги Велинов: Нивото на футбола пада, отборите оредяват
54260
Георги Велинов: Нивото на футбола пада, отборите оредяват
  • Георги Велинов: Нивото на футбола пада, отборите оредяват

Северозападната "В" група може да остане с 14 отбора през следващия сезон, съобщи председателят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново- Георги Велинов. Според него финансовата криза, която доведе до отказа на три клуба от участие през тази пролет сега влияе негативно и върху определянето на състава на двизията за следващото първенство.

Г-н Велинов, каква е общата оценка на отминалия сезон в Северозападната "В" група?

Това, което се случва в "А" и "Б" група, рефлектира и при нас. Нивото постоянно пада, отборите оредяват. Досега през годините сме имали по един отбор, който да се отказва, и то много рядко. А сега стигнахме до куриозен случай да завършим първенството с 13 отбора от 16 започнали. Това е в резултат на финансовата криза и се страхувам, че трудно бихме събрали за следващия сезон повече от 14 отбора.  Отказалите се "Локомотив" (Дряново), "Янтра" (Габрово), и "Ботев" (Криводол) ще играят в регионалните групи и една година няма право да кандидатстват за "В" група. В момента имаме едва 12 тима и търсим четири нови. "Чавдар" (Бяла Слатина), който напусна втория ешалон, при всички случай няма да започне първенството. Проблематичен е лицензът на "Бдин" и не е изключено те да  дойдат при нас. Друг изпадащ от "Б" група при нас няма, така че търсим поне още три отбора.

Финалът на сезона бе дербито между плевенския "Спартак" и "Локо" (Мездра), който обаче бе белязан от инциденти...

Битката за върха си беше решена още преди първенството заради това асоцииране на аматьорския към професионалния клуб в Мездра. Ние малко подценихме нещата и с оглед на това да не останем само с 12 отбора, изчакахме края на сезона. Според мен този отбор трябваше да бъде изваден от групата. Иначе за мен инцидентите са необясними, след като ръководителите на "Локомотив" знаеха, че клубът няма да получи лиценз, дори и да се бе класирал на първо място. А още по- неприятното щеше да е, че в такъв случай вторият отбор в таблицата изобщо нямаше да бъде подлаган на лицензиране и нямаше да участва в "Б" група. Поведението на отбора в Плевен е необяснимо, аз в неделя като връчвах купата на "Спартак", се извиних на хората там. Лично аз с 50-годишното си присъствие във футбола не съм бил свидетел на такива грозни сцени. Последствията за виновните играчи ще бъдат доста сурови, тъй като вчера изпратихме всички документи до районната прокуратура в Плевен и предполагам, че ще има сериозни санкции.

Първото място на "Спартак" заслужено ли е?

Абсолютно. Стадионът в Мездра превъзхожда плевенския като инфраструктура, но от спортно-техническо естество потенциалът на "Спартак" е по-голям. Няма нито един футболист отвън, а средната възраст е 23 години, което създава предпоставки за успех. Бъдещето на клуба е по-добро, но много усилия трябва да положат, за да приведат базата в ред. Ориентирали са се към млади футболисти и с амбициите и финансовите възможности, които имат, "Спартак" ще е един много сериозен отбор в "Б" група.

Имаше ли проблеми със съдийството във "В" група?

Не. Много се изговори за дербито в Плевен. Когато гледах мача, в резултат на постоянните протести на играчите от "Локо" (Мездра), които започнаха още от 2-ата минута, останах с впечатление, че има домакинско подпиране. Но когато после изгледахме видеозаписа (а ние го гледахме много пъти), се оказа, че няма абсолютно нищо по съдийството, за което да се хванеш. Дори червеният картон в 14-ата минута можеше да бъде показан още в 7-ата, защото фаулът беше много брутален. Нямаме прекратен мач, малтретиран съдия, има някое и друго бутане на рефер, за което виновните си отнесоха по 6-8 мача и това е.

Как ще коментирате представянето на отборите от нашата област-  "Академик" (Свищов) и „Локомотив" (Горна Оряховица)?

В Свищов вървят по правилен път. Очаквам скоро да се намесят в борбата за лидерско място и за евентуално участие в "Б" група. Те имат много правилна стратегия, работят с това, което излиза от школата, а радващото е, че оттам излизат все повече деца, които заслужават внимание и имат бъдеще. Често разговарям с кмета Станислав Благов, той е амбициран "Академик" да се завърне в "Б" група, но не поставят нещата на всяка цена, а иска всичко да стане по естествения начин. "Локомотив" забрави болните амбиции на предишни ръководители и се върна към това, което прилича на Г. Оряховица. Тя е силна когато разчита на собствени кадри и работата на Димитър Печикамъков дава резултати. Те поднесоха изненада и ако имахме купа за честна игра, щяхме да я присъдим на тях. През есента локомотивци направиха равен със "Спартак" (Плевен) на свой терен, а в предпоследния кръг с юношите си също завършиха наравно с "Локо" (Мездра). Така че пътят им е правилен, но нямат финансови възможности за нещо повече.

Има ли възможност трети отбор от Великотърновска област да влезе във "В" група?

Да. Доста амбициозна бе програмата на кмета на Павликени- Емануил Манолов, но разумът надделя и те взеха правилно решение догодина да играят законно в "А" областна група, след което евентуално да кандидатстват за "В" група. Амбицирани са, подобряват инфраструктурата, терена. Ще се опитам да им осигуря седалки, за да махнат дървените пейки. Бъдещето на "Павликени" е във "В" група. Имам добри контакти и с кмета не Елена- Дилян Млъзев, но на тази тема не съм разговарял. Там бизнесменът Йордан Славов заяви, че може да поеме издръжката на "Чумерна", ако общината помогне за съдийските такси и домакинските мачове. Ще говорим тази седмица и не е изключено да се сдобием с трети отбор. В Северозападната "В" група имат място и Лясковец, и Стражица. В Стражица има симптоми на съживяване, тъй като кметът Детелина Борисова е много борбена жена. Тя също се зае първо с инфраструктурата, а после ще търсят и финансови възможности за по- нагоре.

Кога ще стане ясен съставът на групата за следващото първенство?

На 14 и 15 юни провеждаме зонален съвет с колегите от седемте области и ще направим някакъв проект на групата, разбира се, с условности. Веднага трябва да се мине при всички кандидати, за да се огледат възможностите им и базите и да се посочат изискванията. В Плевен вече осъзнаха, че пет техни отбора от областта са много за "В" група. Просто броят на състезателите, които се прехвърлят от едно място на друго, си е ограничен. И в най- наситените области - Враца, Плевен, В. Търново, не е необходимо да има повече от 3-4 отбора.

В Областните групи бе доста по- неспокойно в сравнение с други сезони?

Започвам с лошото, защото тази година като цяло в областните групи имаше доста провинения от дисциплинарен характер, както и в "Б" регионална група. Имаме случаи на наказани състезатели, които си влизат да играят... Прекратен мач в Поликраище. Не съм доволен от решението на Дисциплинарната комисия за този случай и съм направил предложение комисията към Зоналния съвет да преразгледа решението. Не може в един прекратен мач "Росица" (Поликраище) - "Янтра" (Драганово), когато има опит за побой над съдията, да не приложиш най- суровото наказание и да ги лишиш от домакинство. Този отбор трябва да бъде наказан с лишаване от домакинство за пет срещи, което повелява и Дисциплинарния правилник. Както и по- сурови лични наказания за състезателите. А иначе футболът е приличен. Аз гледам доста мачове и съм изключително доволен от нивото на играта в тях. Мачът за 3-4 място в Дебелец между "Янтра" (П. Тръмбеш) и "Левски" (Стражица) бе  приличен с пет гола. На финала на "Ивайло" килифаревчани не можаха да бъдат в пълен състав, за да окажат по- сериозна съпротива, но също стана хубав мач. Безспорно се откроява ЦеСеКа (Лесичери), там има футболисти, които спокойно могат да играят не във "В", а даже в "Б" група.

Има ли желаещи от „Б" за „А" областна група?

От "Спортист" (Козаревец) искат да се включат в областната група, водим разговори и с "Владислав" (Джулюница). Това са отбори с нормални бази. Не бива да се връщаме към старата формула с една група, въпреки че тогава качеството ще бъде по-добро. Но финансовите възможности на клубовете не позволяват единна "А" областна група. По мое предложение трябва да ги разделим не на Изток и Запад, а на Север и Юг. Това е по- резонно от географска гледна точка, но първо ще сондираме мнението на клубовете. Ако 13-14 от тях са готови да играят в единна група, за нас е още по-добре.

Интервюто с Георги Велинов можете да чуете в звуковия файл.