Емил Стефанов трети в Трявна, ще стартира в  Надежди на България
Емил Стефанов трети в Трявна, ще стартира в Надежди на България / снимка: личен архив

104 шахматни надежди от Варна, Плевен, Благоевград, Пловдив, Шумен, Велико Търново, Русе, Разград, Асеновград и Добрич участваха във финалите на веригата турнири "Млад гросмайстор". Състезателите бяха разделени в четири възрастови групи- до 8, 10, 12 и 16 години.

Първите четирима във всяка възраст придобиха право на участие в международния турнир "Надежди на България", който ще се проведе от 23 юни до 3 юли във Варна.

Емил Стефанов от ШК "Етър" стана единственият великотърновец, който успя да се класира за финалите. В групата до 16 г., където се явиха 21 участници, той спечели 3 партии и в 4 завърши наравно. Така с 5 точки раздели второ-трето място с Тодор Георгиев от Асеновград, като по допълнителни показатели остана трети. Първи е Веселин Методиев от Благоевград с 5.5 т..

Шансове за класиране имаше и Никола Николов от ШК "Етър" при 8-годишните. Той стартира отлично с 4 победи от пет партии, но после нещата се обърнаха. В шестия кръг Никола игра срещу вицешампиона на страната Георги Колев и бе в по-добра позиция, но загуби, а втора поредна загуба в последния кръг го остави осми с 4 точки. 32 деца участваха в неговата възрастова група.

33-ма шахматисти участваха до 10 г., където третият представител на ШК "Етър" Стефан Янев завърши на 12-о място, събрал 4 точки от 7 възможни. Четвъртата състезателка от старата столица, придобила право на участие в Трявна - Ива Пенчева, не стратира в турнира поради ангажименти в училище.