Еленска фирма обучава безработни по спечелен европроект
Еленска фирма обучава безработни по спечелен европроект / netinfo

Проект „С грижа за безработните” на стойност 117 900 евро по програма ФАР е спечелила еленската фирма „Консерва С и Л България” ООД. По него ще бъдат обучени в рамките на три месеца 14 нискоквалифицирани работници от фирмата и 16 трайно безработни, съобщи ръководителят на проекта Татяна Стойкова.

70% от сумата са по програма ФАР, фирмата осигурява другите 30%. Половината от средствата са предвидени за закупуване на машини – за рязане и за сулфатизация на зеленчуци, на които работниците ще бъдат обучени.

По време на заниманията, които започват на 1 август, всеки от безработните ще получава по 100 евро месечно, допълнително ще се заплащат пътните разходи.
Успешно изкаралите курса ще получат сертификат за професионална квалификация по професията “Работник в хранително- вкусовата промишленост”.

30-те курсисти ще работят във фирмата до края на проекта, който е 6 месеца, за което ще взимат заплати от по 200 евро. След приключването на проекта 13 от безработните ще бъдат наети на работа за срок от една година.