Екскметът на В. Търново д-р Румен Рашев ръководи нов дом за възрастни хора
Екскметът на В. Търново д-р Румен Рашев ръководи нов дом за възрастни хора / Дарик нюз

Новопостроен Дом за възрастни хора в лясковското село Драгижево бе представен пред медицинското съсловие от Велико Търново и Горна Оряховица, както и на служители в Агенцията за социално подпомагане. На представянето на дом „Стара планина” присъстваха и двама от основните акционери – великотърновският адвокат Митко Минев и директорът на завод „Аркус” инж. Банко Банков. Капацитетът на дома е 60 души, за които ще се грижи персонал от професионалисти. Всяка стая разполага с паник бутон и домофонна уредба, осигурява се храна на принципа на кетъринга, която ще е разнообразна и здравословна.

„Домът поема всички ежедневни разходи по грижата за възрастните хора, като това включва четиристепенно хранене, памперси, спално бельо. Цената на месец е 800 лв., като с решение на акционерите първите 6 месеца се ползват 10 % отстъпка. Тази сума всъщност отговаря на издръжката на един домуващ и в държавен или общински дом, но знаете, че там се чака с години, за да бъде приет един възрастен човек. Ние тук имаме възможност да реагираме и да приемем човек в рамките максимум на 24 часа”, разказа бившият кмет на В. Търново д-р Румен Рашев, който управлява институцията, чийто първи етаж е предвиден за болно лежащи възрастни хора.

Екскметът на В. Търново д-р Румен Рашев ръководи нов дом за възрастни хора
netinfo

Институцията разполага с лекарски кабинет и собствена линейка. За домуващите са осигурени кътове за отдих, просторен озеленен двор със сенчести места и красиви пейки. Домът притежава всички необходими разрешителни и сертификати, професионално оборудвана кухня със столова, перално помещение и два асансьора, които ще улесняват придвижването на домуващите.

„Това е дом, в който възрастните хора ще общуват, за тях ще се полагат всички грижи и те ще могат достойно да изживеят старините си. Няма да са в тежест на своите работещи близки, но в същото време няма да са самотни и притеснени, че при здравословен проблем няма да има кой да реагира навреме”, каза още д- р Рашев.