Два музея с безплатен вход  по повод 141 години от гибелта на Васил Левски
Два музея с безплатен вход по повод 141 години от гибелта на Васил Левски / Дарик нюз, архив

На 18 февруари по повод 141 години от гибелта на Васил Левски отворени за безплатни посещения ще са музеите „Затвор“ и „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново, като места свързани с живота и дейността на Апостола.

В единствения музей-затвор у нас са добавени нови материали в килията, където от 27 до 30 декември 1872 година е лежал Дякона след залавянето му при Къкрина. Посетителите ще видят автентични пранги подобни на тези, с които е бил окован Васил Левски при отвеждането му от Търново в София.

С литературна композиция по стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Недялко Йорданов и Лъчезар Станчев ще започне утре от 17 часа пред паметника на Васил Левски във Велико Търново отбелязването на годишнината от обесването му. Слово ще поднесе председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски"- Васил Василев. От 17,20 ч. заупокойна молитва ще отслужи свещеноиконом Славчо. В тържествен марш ще премине почетния караул на НВУ "Васил Левски".

По повод отбелязването на 141 години от гибелта на Апостола, утре затворена за движение в периода от 16,30 ч. до 18 ч. ще бъде ул. „Васил Левски” от Студентски стол до Общината. От 16 ч. до 16,30 ч. ще бъде забранено паркирането на автомобили в участъка пред паметника на Апостола.