Дядо Митко от село Костел отпразнува 101 години, достигнал ги с много труд и любов
Дядо Митко от село Костел отпразнува 101 години, достигнал ги с много труд и любов / снимка: Община Елена

С много усмивки, настроение и спомени за миналото Димитър Аврамов от еленското село Костел отпразнува 101- вия си рожден ден. Не са му малко годинките, но той е все така ведър и жизнен, разказват за него съселяните му.

Дядо Митко е най-възрастния жител в Община Елена. Роден е на 1 август 1912 г. в село Костел. Остава сираче още много малък – баща му загива през Първата световна война. Преживял е две войни, държавни преврати, годините на прехода. Споделя, че за повече от век е отгледал двама сина, има четири внука и шест правнука. Най-хубаво нещо, което му се е случило е срещата с жената на своя живот- съпругата му Донка. Вече 74 години Митко и Донка Аврамови живеят неразделни един от друг. Дядо Митко се грижи за баба Донка, която е болна, нищо че е с 10 години по-млада от него. Сутрин става първи, наглежда съпругата, шета вкъщи, а после и на двора. Не му се харесват случващите се събития в страната, но ни едните харесва, ни другите.

Гост на рождения ден на дядо Димитър беше секретарят на Община Елена Ивона Савова. Тя му подари цветя и прочете поздравителен адрес от името на кмета на Общината инж. Дилян Млъзев и председателя на Общински съвет Валентин Гуцов. С вкусна торта го изненадаха кметският наместник на Костел Деян Капитанов и съселяните му. Трогнат от празничната атмосфера бай Митьо пожела на гостите си да го надживеят по години. Поздравителен адрес за рождения ден на дядо Митко пристигна и от кмета на Община Сливен инж. Кольо Милев.

Бай Митьо почерпи гостите си с питка, домашна ракия и мезетата. До 101 години се стига с много труд и любов, завърши Димитър Аврамов.