Доц. Милен Михов пое ангажимент към Сдружението на кметовете на населени места и кметските наместници

Mihov
Mihov
Доц. д-р Милен Михов, зам.-председател на ВМРО – БНД(част от коалиция „Обединени патриоти“), пое ангажимент към Сдружението на кметовете на кметства и кметските наместници от област Велико Търново да внесе в Народното събрание предложение за промяна на чл. 16, т.1. от Закон за Административно-териториалното устройство на Република България. Според въпросния текст прагът за образуване на кметство е наличие на 350 души по постоянен адрес. Ограничението бе прието миналата година и превръща стотици български села в наместничества. Така села с по-малко от 350 жители няма да имат право самостоятелно да избират кмет, а ще се управляват от назначени управници. Преди дни от Сдружението са изпратили писмо до председателите на партиите в коалиция „Обединени патриоти“, с което питат какво е тяхното виждане по темата и настояват за законодателни промени.

Исканията и мотивите за тях бяха обсъдени на среща между доц. Милен Михов и председателя на Сдружението на кметовете на кметства и кметските наместници от област Велико Търново Христо Христов. Според кметовете на кметства и кметските наместници прагът за образуване на кметство неоснователно е бил вдигнат от 100 на 350 души по постоянен адрес. Основните мотиви – икономии и демографска картина, според която „в много населени места ще трябва да се насрочат избори за кмет на кметство, без там да живеят и половината от този брой избиратели“ са абсолютно неприложими. „Мотивът за икономии, може напълно да бъде игнориран, като необоснован и нереален. Във всяко едно населено място при провеждане на местни избори се организира секция и комисия за избор на кмет на община и общински съвет. В тази връзка разходите са свързани единствено с разпечатването на допълнителна бюлетина за кмет на населено място“, аргументират се от сдружението. Те не приемат определението „шепа хора“ за жителите на по-малките населени места и твърдят, че могат да предоставят и демографски данни, с които да подкрепят исканията си.

Изцяло приемам мотивите на кметовете на кметства и поемам ангажимент да внеса искането за промяна в следващото Народно събрание и да работя за осигуряване на подкрепата за него от всички парламентарни сили, обяви доц. Милен Михов. Смятам, че хората и в по-малките населени места трябва да имат правото сами да изберат своя кмет, а граница от 350 души наистина е висока, коментира той. Според него сме свидетели на поредното противоречие от страна на т.нар. големи партии: „От една страна, след референдума всички изведнъж станаха „за“ мажоритарни избори, а от друга - ограничават правото на хората именно на мажоритарен избор, какъвто е кметския, и им  назначават управници. А да се говори за икономия на средства днес, когато държавата ще изхарчи милиони за машинки за гласуване, без гаранции за сигурността на вота, е несъстоятелно.“