Ден на кокошата чорба стягат в Козаревец
Ден на кокошата чорба стягат в Козаревец / DarikNews.bg, архив

Пети празник на кокошата чорба ще се проведе на 12 септември в лясковското село Козаревец. Кулинарният фест по традиция се прави в първата събота след „Малка Богородица”. Огнищата с казаните ще бъдат запалени в 8.30 часа в парка пред читалището в селото.

Дванадесет кулинарни отбора са подали заявки за участие – от Лясковец, Златарица, Джулюница, Драгижево, Добри дял, Мерданя и три от горнооряховските села Янтра, Стрелец и Върбица. Надпреварата и тази година ще открият кмета на селото-домакин и общинския кмет д-р Ивелина Гецова в 10,00 часа, а комисията по оценяването ще си свърши работата точно в 12,00 по обяд.

По традиция кметът на Козаревец Парашкев Парашкевов ще готви кокоша чорба в свой казан, от която ще има по черпак за всеки. Над 150 са участниците в този кулинарен форум, наред с който ще тече и песенен маратон на самодейните състави от читалищата и пенсионерските клубове, подали заявка за участие. Журитетната комисия ще се председателства от Пламен Караджов –управител на ресторант във В. Търново, а двамата кметове ще наградят победителите.

Освен първо, второ и трето място за най-вкусна кокоша гозба, журито ще даде награда и за най-атрактивен готвач, както и за най-красиво подреден щанд на готвещите отбори. За да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника всяка година имат възможност да опитат гореща чорба от казаните. И тази година всичката чорба от кметския казан ще бъде изядена до капка, гарнирана с хубава музика и народни хора.