Даниел Панов: Колоните в храма Св. 40 мъченици са крепители на българската държавност
Даниел Панов: Колоните в храма Св. 40 мъченици са крепители на българската държавност / Дарик нюз
Даниел Панов: Колоните в храма "Св. Четиридесет мъченици" са крепители на българската държавност
51615
Даниел Панов: Колоните в храма "Св. Четиридесет мъченици" са крепители на българската държавност
  • Даниел Панов: Колоните в храма "Св. Четиридесет мъченици" са крепители на българската държавност

"22 март е ден, който като никой друг ни припомня дългата и често драматична история на българската държавност. Омуртаговата, Асеновата и колоната от остров Родосто са крепители не само на храма "Св. Четиридесет мъченици", но и на държавността и на българския дух", каза в празничното си слово кметът на В. Търново Даниел Панов. В него градоначалникът припомни паметните събития случили се в църквата- светиня, където тази сутрин започнаха тържествата, посветени на празника на старата столица- 22 март.

"Показателен е фактът, че Търново е първият български град, който още в зората на Третата българска държава през 1879 г. определя свой празничен ден и създава свои ритуали, превърнали се в част от градската култура", каза още кметът.

В словото си Даниел Панов добави, че освен паметната победа на Цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г. на днешния ден В. Търново почита и благодетелите си- хората допринесли града да е духовна и историческа столица на България.

Чуйте цялото слово в звуковия файл.

Тържествата в чест на деня на В. Търново започнаха с празнична света литургия в църквата „Св. 40 мъченици". След това вицепремиерът Цветан Цветанов, депутатите от ГЕРБ Евгени Стоев, Христо Христов и Мирослав Петков, областният управител доц. Пенчо Пенчев, кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, ректорите на двата университета проф. Пламен Легкоступ и бригаден генерал Цветан Харизанов, директорът на ОД на МВР комисар Живко Коцев и други официални гости поднесоха цветя на саркофага на Цар Калоян.

Пред църквата актьорът Гено Мочуков прочете прочутия текст от колоната на Цар Иван Асен ІІ.

Можете да го чуете във втория звуков файл.

Отец Славчо отслужи водосвет, благослови за здраве и поръси представителната част на Националния военен университет „Васил Левски" и знамената на Велико Търново. Заместник- министърът на културата Митко Тодоров поздрави великотърновци за празника и съобщи официално, че до седмица Министерски съвет ще излезе с решение, с което с което църквата „Св. 40 мъченици" ще бъде отдадена за стопанисване на Общината за 10-годишен период.

След това празничното шествие с портретите на благодетелите на В. Търново тръгна към центъра на града, където за първи път тържествената сесия на Общинския съвет ще се състои в Музикално-драматичния театър от 11,00 часа. По същото време отвън ще започне концертната програма „Празничен калейдоскоп" с участието на Тони Димитрова, „Комиците" и фолклорен ансамбъл „Искра". В 12.00 ч. ще бъдат обявени удостоените със звания и награди по повод празника.