/ Dariknews.bg, архив
Близо 3500 студенти прекрачиха за пръв път прага на Великотърновски университет (ВТУ) „Св. Св. Кирил и Методий“. С официална церемония, в която се включиха редица български и международни управници, за 56-ти пореден път, започна новата академична година.

Начало на празника постави ректора проф. д-р Христо Бонджолов, който поздрави всички присъстващи. В словото си той припомни, че днешният ден е хубав не само за Велико Търново и за Великотърновския университет, а и за цялата родина, защото днес прага на познанието прекрачват младостта, радостта и усмивката. „Всичко това трябва да ни радва, защото младите хора, както се казва в песента от филма „Вчера“, остават. Надявам се, искам го и аз, както и моя екип, ще направим всичко възможно да останете и да работим заедно за нашата страна, за нашата България. Уверявам ви, че вашите преподаватели и хората, които ще се грижат за вас в администрацията, ще направят всичко възможно да се чувствате добре в университета“, каза още проф. Бонджолов като благодари на всички гости, които уважиха празника. Освен той това пожела здраве и успехи на всички.

Сред присъстващите бяха народни представители, н. пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина, както и посланици на Арабски държави, делегации от чуждестранни университети, много възпитаници и приятели на Великотърновския университет.

Акцент в тържеството бе студентската клетва, написана от поета и драматург Радко Радков специално за първокурсниците на Великотърновския университет през 2004 г. Музикален поздрав към академичната общност на университета отправи Камерният оркестър на Забранения град, Китайска народна република.