Безплатни прегледи по различни специалности правят в МОБАЛ за деня на спасението
Безплатни прегледи по различни специалности правят в МОБАЛ за деня на спасението / Sofia Photo Agency, архив

49 години от подвига на великотърновския лекар д-р Стефан Черкезов отбелязва на 15 август Областната болница в старата столица, която носи неговото име. По повод националния ден на спасението ръководството на болницата организира различни инициативи.

Лекари и медицински сестри от лечебното заведение ще се поклонят пред героичната постъпка на своя патрон като поднесат венци и цветя на признателност пред паметника на д-р Черкезов в двора на болницата.

Другата инициатива на лечебното заведение е извършването на безплатни клинични прегледи по определени специалности на 17 август (петък) и на 20 август (понеделник), в интервала от 14.00 до 17.00 часа. В петък д-р Даниела Василева ще извършва безплатни кардиологични прегледи във функционалния кабинет във Второ вътрешно отделение, в новата база на МОБАЛ, на ул. „Ниш"1.

На 20 август също ще се проведат кардиологични прегледи, като пациентите в същия кабинет ще преглежда д-р Лили Василева. Записванията ще стават на телефони: 062/ 64 09 21 и 0887/ 41 33 41. Д-р Колева и д-р Дребов пък ще извършват безплатни гастроентерологични прегледи на 17 август от 14.00 до 17.00 часа, в кабинет №10, в новата база.

В понеделник по същото време и в същия кабинет ще приемат пациенти с гастроентерологични оплаквания и проблеми д-р Шишманова и д-р Колева. Предварителните записвания ще стават на телефон 062/ 62 68 41. Д-р Владимир Влаев пък ще преглежда и в петък, и в понеделник пациенти в неврологично отделение, в база 2 /Стара болница/. Записванията ще стават на тел. 0884/ 92 92 25.

На 15 август 1963 г. младият великотърновски лекар д-р Стефан Черкезов пътува в автобус към Горна Оряховица с още 47 пътника. Неочаквано авария сполетява автобуса и той започва да гори. Младият медик започва да изважда задушаващите се пътници, да ги качва на носилките и да ги товари в пристигащите линейки. Найлоновата риза се разтопява на гърба му, той получава обгаряния, едва диша. На следващия ден, в резултат на изгарянията и пораженията в белите дробове, той умира. През 2005 г. по иницатива на д-р Тотко Найденов датата на подвига на д-р Черкезов - 15 август, която съвпада и с големия празник Успение Богородично, е обявена за Национален ден на спасението. На нея се отдава почит към всички лекари, загинали при изпълнение на служебния си дълг. В някои болници в страната медицинските колективи излизат точно 12,00 ч. на обяд и отдават почит с минута мълчание под включените сирени на линейките, подобно на Ботевия празник 2 юни.