/ netinfo
Балет „Арабеск” ще закрие Трети сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2018 във Велико Търново с най-великата любовна история на всички времена.

Популярен туристически гид от Мароко стана посланик на Велико Търново

Трупата ще представи танцовия спектакъл „Ромео и Жулиета”
на 15 септември, от 19.00 часа на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев.

Спектакълът на Балет „Арабеск е модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип, начело с хороеграфа Боряна Сечанова, разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и с подкрепата на Министерство на културата.

Актрисата Албена Михова излиза на Царевец като Мадам Злата в „Криворазбраната цивилизация”

В постановката ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на „Арабеск“ Виктория Петрова и Филип Миланов. В образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа, са в дъното на трагичната развръзка.

В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, на майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова. Елизабет Якимова, Марияна Крънчева, Мария Касабова, Стефка Табакова,Таня Кацарова, Теодора Друмева и Светлозар Танев са останалите участници в спектакъла. Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова-Богданова.

В репертоара на Балет „Арабеск“ постановката на Боряна Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски специално за солистите на „Арабеск“ Татяна Маринова и Юрий Зубарев.

Със същата постановка те печелят наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на С. Прокофиев.

В нея отново ролята на Жулиета се изпълнява от Татяна Маринова, както и от Румяна Маркова. В ролята на Ромео е танцувал Владимир Генкулов, Тибалт – Георги Михов, Меркуцио – Радомир Начев и други. Сегашната премиера в редакцията на Боряна Сечанова е третата версия на Ромео и Жулиета в историята на трупата.