Апелативен съд завърши годината със 104 висящи дела
Апелативен съд завърши годината със 104 висящи дела / netinfo
1175 дела е разгледал Апелативен съд Велико Търново през миналата година. Новообразуваните са 1050. 91% от делата са решени. Най-голям – 397 е броят на гражданските дела. От тях решени са 66%. На 100% са решени частните граждански и наказателни дела.
Статистиката сочи, че има тенденция за повишаване на бързината по правораздаване, коментира председателят на въззивния съд Йорданка Неделчева. През миналата година на един съдия са се падали средно по 9 дела.
През миналата година са внесени 15 жалбите за бавност като само две от тях са основателни. Те се внасят до председателя на Апелативен съд от страните по дадено дело, които считат, че производството се бави по неоснователни причини. Председателят прави провека като изисква делото от съответния окръжен съд и ако жалбата се окаже основателна, до съдията докладчик се издава разпореждане.
Отлагането на дела се оказва често срещано явление в работата на Апелативен съд, посочи Йорданка Неделчева. Повече, чуйте в прикачения файл.
Няма постановени оправдателни присъди, които да са отменени, каза още председателят на Апелативен съд Йорданка Неделчева. Тя коментира, че за изминалата година, работата на въззивната инстанция, може да се определи като пълна прозрачност и минимум предпоставки за насърчаване на корупцията в съдебните зали. Според нея един от важните показатели за това е въведеното през 2006-та година разпределние на делата на принципа: случаен избор на докладчика по тях. При този механизъм делата се вкарват в компютъра по реда на тяхното постъпване и софтуерна програма сама разпределя кои са докладчика и състава, който ще разглежда делата.