17 септември е крайният срок за регистрация за участие в местните избори
17 септември е крайният срок за регистрация за участие в местните избори / netinfo
135 секционни избирателни комисии ще бъдат сформирани в Община Велико Търново за предстоящите местни избори, съобщи главният секретар на Общината Мина Илиева. Във всяка секционна комисия ще има представители на всички парламентарно представени политически партии и коалиции. Всяка секционна избирателна комисия ще се състои от 7 члена или общо 945 за цялата община. Техният брой е с 150 по-малко спрямо изборите за евродепутати, когато комисиите се състояха от 9 души. Очаква се СИК да бъдат назначени на 20 септември.
Общинската избирателна комисия се състои от 11 души – 8 жени и 3 мъже. Председател на комисията е Николай Петров, негови заместници са Кирил Станчев и Дияна Петрова, секретар – Кремена Ванкова. Общинската избирателна комисия ще всъпи в правомощията си на 10 септември.
Крайният срок за регистрация на политическите партии и инициативни комитети за участие в местните избори е 17 септември. Заявленията се подават в Общинската избирателна комисия. Десет дни по-късно е крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и листите за общински съветници.
Избирателните списъци ще бъдат в две части. Първата част е за български граждани, а втората за чужденци.
Крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес е 13 октомври. Едно от условията е през последните десет месеца лицето да е пребивавало на територията на съответната община, в която иска да гласува. Това изискване важи и за чужди граждани от страни членки на Европейския съюз.