Зимата няма да ни изненада, твърдят от Пътно управление
Зимата няма да ни изненада, твърдят от Пътно управление / Sofia Photo Agency, архив

Тази година зимата няма да ни изненада, увериха от Областното пътно управление във Варна. Шефът на ведомството Пламен Петков обяви пред Дарик, че със зимната поддръжка на пътищата от републиканската мрежа е ангажирана фирмата „Североизток груп”, с която има сключен договор още през месец май. В нея са включени фирмите „Инжстройинженеринг”, „Пътища и мостове” и „Пътно строителство-Добрич”, които ще отговарят за 712 километра пътища във Варненска област.

Фирмите от „Североизток груп” ще поемат почистването и обработването както на магистралите, така и на първокласните, второкласните и третокласните пътища в областта, обясни Петков. По изискване, при слаби снегонавявания на работа ще излизат минимум 70 машини. За обилни валежи ще се разчита на 141. От 100 до 220 човека имат готовност да излязат с техниката. Има варианти за работа и при влошени метеорологични условия с помощта на Пожарна безопасност и защита на населението и на Пътна полиция.

И през тази зима пътищата във Варненско ще се обработват по двата познати метода – разпръскване на химически вещества и опесъчаване. За момента са доставени 865 тона сол и 940 тона разсол, както и около 2000 кубика пясък. Шефът на Областното пътно управление добави още, че всички коли, които ще осигуряват зимната поддръжка във Варненско, са оборудвани с GPS-система.

До момента нито една фирма, отговорна за зимното поддържане на републиканските пътища в областта, не е била глобявана заради некачествена работа, посочи още Пламен Петков. Ако обаче се нарушат условията по договор и работниците не чистят както трябва, фирмите са заплашени от санкции - при неизпълнение на опертивния план за зимно поддържане – 100 процента от общата стойност на съответния участък за периода, в който се е работило. При непостигане на съответни нива и степени на поддържане санкцията е 100 процента от неизпълненото задължение за деня.