Жалващ се от новините на турски: Несправедливо е едно малцинство да бъде толерирано
Жалващ се от новините на турски: Несправедливо е едно малцинство да бъде толерирано / bnt.bg
Жалващ се от новините на турски: Несправедливо е едно малцинство да бъде толерирано
75751
Жалващ се от новините на турски: Несправедливо е едно малцинство да бъде толерирано
  • Жалващ се от новините на турски: Несправедливо е едно малцинство да бъде толерирано

С новините на турски език по Българската национална телевизия (БНТ) се дискриминират останалите малцинства. Това смята Райчо Райков от Аксаково, който подаде жалба срещу БНТ в Комисията за защита от дискриминация. Пред Дарик Райков сподели мнението си, че е несправедливо едно малцинство да бъде толерирано.

„Смятам, че след като за едно малцинство има новини на майчин език, би следвало и за другите да има. В края на краищата, по отношение на интегрираността в обществото има и арменско, има и други малцинства, които участват в обществото съвсем добре. Не виждам защо трябва да има такова разделение", каза Райков. Според него би трябвало да има някаква форма на равнопоставеност между етносите.

Райчо Райков се жалва в Комисията за защита от дискриминация през октомври миналата година. В оплакването му се твърди, че с излъчването на новини на турски език по Националната телевизия се дискриминират останалите малцинства. Ромското малцинство е по-голяма числена група от турското и следва на ромското, както и на останалите малцинствени групи, да бъде предоставено програмно време, се посочва още в жалбата.

По нея Комисията образува преписка, след което през септември т.г. е проведено заседание. Жалбата нa Райков е отхвърлена, като се преценява, че БНТ не са извършили нарушение в случая.

Според резултатите от последното преброяване на населението в страната (2011 г.), турската етническа група е с по-голяма численост от ромската.  А новините на турски език са изрично регламентирани като програмна характеристика в лицензията на националната програма "Канал-1" още при издаването й от НСРТ през 2001 г. и до настощия момент присъстват като програмно задължение на БНТ, установява Комисията по дискриминация.

Водени са дискусии за създаване на предавания на ромски език, но реализирането на тази идея е препятствано от липсата на единна книжовна норма за езика, се отбелязва в становище на СЕМ, представено по преписката. В него се посочва още, че в медийния регулатор не са постъпвали мотивирани искания за предавания на езици на малцинствените групи извън тези на турски.

Райчо Райков, който е етнически българин, не определя себе си като краен противник на новините на турски език по Националната телевизия. Смята, че са наложени политически от една определена партия, която „участва доста често в управлението на страната". 10-минутната емисия, която се излъчва всеки делничен ден по БНТ, предизвиква по-скоро нападки и разделение, отколкото информираност и приобщаване, е мнението на Райков. Без да се базира на статистическите данни, наблюденията му са, че ромският етнос у нас е най-многоброен.

Информирането на представителите на малцинствата може да става и по други начини, чрез държавно субсидиране или някаква друга платена форма, смята аксаковецът, който се занимава с информационни технологии и системи за автоматизация (какво още сподели Райчо Райков за Дарик чуете в звуковия файл).

Емисията Новини на турски език по БНТ стартира на 2 октомври 2000 г. Излъчва се всеки работен ден в 16.10 часа. Продължителността й е 10 минути.