/ sxc.hu
Подсъдимият е осъждан вече два пъти

44-годишният земеделски производител Димитър Г. е предаден на съд за подкуп от 150 лева, които дал на полицейски служители, за да не бъде проверен за употреба на алкохол. Престъплението по член 304а, във връзка с член 304, ал. 1 от НК е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане за шофиране след употреба на алкохол.

На 9 септември 2019 г. 44-годишният подсъдим управлявал автомобила си в град Бяла. Засечен бил да шофира с висока скорост. След преследване от служителите на реда той отбил колата си и спрял. При разговора с него един от полицейските служители усетил силен мирис на алкохол. Димитър Г. бил уведомен, че ще бъде тестван за наличие на алкохол и наркотични вещества. Той отказал.

В следващия момент се приближил до патрулната кола, където двамата служители проверявали документите му, и поискал „да оправи нещата“. 44-годишният водач отново бил информиран, че ще бъде тестван с дрегер. Тогава Димитър бръкнал в джоба си и хвърлил две банкноти с номинал 100 и 50 лева на пода на патрулката и попитал дали парите стигат.  

Подсъдимият е осъждан два пъти -  за хулиганство и през април 2018 г. за шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта. След споразумение му било  определено наказание 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Взета му е мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по това дело. След приключване на досъдебното производство е приведен в затвора във Враца.  

Ако бъде признат за виновен от Варненския окръжен съд, може да получи наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева.