Здравната книжка поскъпна, задължават ни с допълнителни изследвания

Здравната книжка поскъпна, задължават ни с допълнителни изследвания
Здравната книжка поскъпна, задължават ни с допълнителни изследвания

При подновяване на здравна книжка вече ще се правят бактериологично изследване и проба на Манту. Нововъведението е в сила от 26 октомври, с промени в Наредба № 15 на Министерството на здравеопазването. Това информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна, които контролират спазването на наредбата.

Досега бактериологично изследване за носителство на шигели, салмонели, ентеропатогенни Ешерихия коли и коремнотифно носителство се правеше само преди постъпване на работа. Въвеждането на това изследване при ежегодното подновяване на здравната книжка не важи за работещите в бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

„Практиката през последните години показва, че има нужда от това изследване. Показа го и случаят с епидемията от салмонелоза през септември във Варна", смята д-р Божанка Георгиева, директор на Регионалната здравна инспекция - Варна.

Бактериологично изследване се предлага в РЗИ-Варна и струва 15 лева. Досега при периодичните прегледи се правеха изследвания само за чревни хелминти и протозои, които в здравната инспекция излизат 11 лева.

Всички изследвания могат да бъдат направени в сертифицираните за това лаборатории. С информация за това къде може да се направи туберкулиновия кожен тест (проба на Манту) разполагат общопрактикуващите лекари, припомни д-р Георгиева.

Здравна книжка са длъжни да имат всички работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони. Книжката се подновява всяка година.

Документът подлежи на заверка от общопрактикуващ лекар, като тази услуга също се заплаща и струва минимум 6 лв.