Застрояването на Морската градина щяло да събори ГЕРБ
Застрояването на Морската градина щяло да събори ГЕРБ / DarikNews.bg, архив

До една седмица областният управител Данчо Симеонов ще даде отговор дали ще отмени решението на Общинския съвет, касаещо строителството в Морската градина. Искането за това е внесено вчера от името на гражданско сдружение „Зелена Варна”. Тази сутрин представители на организацията и граждани се срещнаха с губернатора, за да му покажат подписка, подкрепена от близо 10 хиляди варненци, срещу застрояването на най-големия парк в града.

„Ние като граждани искаме категорично да се знае, че няма да допуснем да се строи в Морската градина”, посочи председателят на сдружение „Зелена Варна” Кръстю Кръстев. Според него част от общинските съветници, които са приели с вота си специфичните правила към Общия устройствен план /ОУП/ на града, регламентиращи устройството на територии с режим на културно-историческа защита и със сложни теренни форми, въобще не са били наясно точно за какво гласуват. Освен това решението противоречало на Закона за устройство на териториите. „Зелените” обявиха, че не биха се обърнали за помощ към кмета Кирил Йорданов, тъй като той подписвал разрешителните за строителство в Морската градина. „Това става в канцеларията му от него лично, или упълномощени от него лица. А забраните ги подписва шумно и пред медии”, смята Кръстев.

„Кой е казал, че след това решение на Общинския съвет паркът ще бъде застроен?”, попита реторично Данчо Симеонов. Той даде пример със зоопарка, чието евентуално разширяване или преместване също би означавало строителни дейности в района. Освен това общинският бюджет не позволява да бъдат изкупени всички имоти, попадащи в парка.

„В историческото ядро на Морската градина не се строи. Когато трябваше държавата да предава парка в управление на общината, преди това имаше комисия, която трябваше да уточни обектите там. Тогава по мое предложение историческото ядро трябваше да се разшири до Длефинариума. Тя обаче не го прие точно заради многото имоти, които са с различна собственост”, обясни областният. По негови думи в момента така нареченото историческо ядро на Морската градина свършва до ресторант „Хоризонт”. Освен това, специфичните правила, които е приел местният прламент, са свързани с историческия център на Варна, не само с парка, разясни Симеонов и добави, че там ще има строителство в много по-ниски норми от това, което е било до момента. Той увери, че ще разгледа искането на „Зелена Варна” за отмяна на решението на Общинския съвет и ще прецени дали има нарушения на закона, които биха навредили на варненци.

Според природозащитниците партия ГЕРБ ще понесе негативите за това, което "е подготвяно от години от всички управляващи досега". Ако решението бъде прието отново, би могло да се стигне до предсрочни избори, е становището на част от протестиращите граждани.