Започнаха тестовите полети на новата писта на летище Варна
Започнаха тестовите полети на новата писта на летище Варна / Летище Варна

Миналия четвъртък е започнало провеждането на тестови полети за проверка на новоизграденото летателно поле и светотехническата система на пистата за излитане и кацане на летище Варна. Мащабният проект на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД за рехабилитация на пистата, в който компанията инвестира близо 40 милиона лева, стартира на 15 октомври миналата година.

Строителните работи са завършени и осъществяването на тестовите полети е част от процеса на сертифициране и въвеждане в експлоатация. Всички дейности се извършват съгласно планирания график.

Целта на тестовите полети е проверка и калибриране на новата светотехническа система, инсталирана на пистата за излитане и кацане, инспекция на съоръженията за въздушна навигация, подход и кацане, и установяване на експлоатационната годност на аеронавигационното оборудване на пистата на летище Варна. Поредицата тестови полети с обща продължителност около 12 летателни часа се извършва със самолет тип „Фалкон 2000”. Самолетът е оборудван с необходимата апаратура за облитане на аеронавигационни съоръжения. Екипажът е сертифициран за извършване на такива полети.

Въз основа на резултатите от направените тестове, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” издава сертификат за експлоатационна годност на летището във връзка с направената рехабилитация на пистата.

В продължение на 3 месеца денонощна работа, по цялата дължина на пистата на летище Варна бе положено средно 30 см. асфалтово покритие, бе изградена нова дренажна система, нова светосистема и маркировка.