Палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемите при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене. Това заяви във Варна зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. Така тя опроверга твърденията на учени, че палмовото масло, което се слага в млечните продукти е особено опасно.
В Дания, например, сиренето "Фета" е със 70 растителни масла, но това е посочено на етикета, аргументира се Бъчварова, цитирана от Радио Варна. Етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съдържащи се в тях съставки, уточни тя.
Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на хранителните продукти, това остава задължение на регионалните ветеринарно-медицински служби, съобщи зам-министърът. Масираните проверки в месо- и млекопреработвателните предприятия, които се извършват в момента, целят да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в съдържаща описание на веществата, които се влагат в храните, обясни Бъчварова.
Днес +