/ netinfo
Нови пешеходни пътеки, кръстовища и още 15 автобуса ще станат факт до 4 години
Още транспортни нововъведения ще има във Варна
92772
Още транспортни нововъведения ще има във Варна
  • Още транспортни нововъведения ще има във Варна
Втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт във Варна е на стойност 37 млн. лв., като с част от тази сума ще бъдат закупени 15 нови автобуса и ремонтирани основни улици и булеварди. Сред тях са „Цар Освободител”, „Приморски”, „Васил Левски”, „Съборни”, „Народни будители”, „Първи май”, „Мара Тасева”, както и пътят за квартал „Виница”. По трасетата ще има и велоалеи, заяви в студиото на Дарик Ани Николова, която отговаря за европейските проекти в Община Варна.

По проекта ще бъдат изградени и 25 пешеходни пътеки, които ще сигнализират шофьорите със светлини всеки път, когато върху платното стъпи пешеходец. На 50 кръстовища ще бъдат поставена и звукова сигнализация, която да помага на незрящите да пресичат.

Срокът за изпълнение на втората фаза на проекта, чието финансиране е по оперативна програма „Региони в растеж”, е 4 години.   

Този месец предстои Общинският съвет да гласува новата транспортна и тарифна схема, след което ще бъде въведена в експлоатация електронната билетна система. В автобусите и по спирките вече са поставени над 300 автомата, както и повече от 180 информационни табели. Тяхното изграждане беше по първата фаза от проекта на интегриран градски транспорт, чиято стойност беше близо 112 млн. лв.

Смяната на правителство не е довело до забавяне на европейските проекти, каза още Николова. Вече е избран изпълнителят за изграждане на пречиствателната станция на „Златни пясъци”, но решението се обжалва.

Работи се и по проекти за социални асистенти, приемни семейства и обучение на безработни младежи до 29-годишна възраст. Те ще получават по 10 лева стипендия всеки ден, докато трае обучението им. След това ще имат възможност да започнат работа в общински фирми за срок от 6 месеца, през които ще получават минимална работна заплата.

Подробности за втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт - в прикаченото аудио.