/ Дарик Варна
Проблемът с бездомните животни във Варна се увеличава, призна зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов
Тодор Иванов пред Дарик
96613
Тодор Иванов пред Дарик
  • Тодор Иванов пред Дарик
Няколко сериозни престъпления като грабежи и нападения са разкрити благодарение на 24-часовото видеонаблюдение в централната градска част на Варна. Това обяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов.  

Камерите на уличния Биг брадър са спомогнали и за осезателно намаляване на джебчийските кражби в централната пешеходна зона. Благодарение на дигиталните „очи” е хванат и вандала, залял с боя паметника на архитект Дабко Дабков, отбеляза Иванов.  

Хванаха вандала, залял с боя паметника на арх. Дабков

Към момента камери по пешеходната зона има от площад „Независимост” до хотел „Черно море”. Работи се увеличаване на обхвата на видеонаблюдението до входа на Морската градина. Камери ще бъдат поставени и на други обществени места като подлези и детски площадки, посочи зам.-кметът по сигурността. Той уточни, че  камерите по кръстовищата в града не са общински.

Общинските полицаи са пълноправни служители на МВР и имат всички правомощия. По Закона за движение по пътищата обаче могат да глобяват само за неправилно паркиране, при нарушения на пешеходци и употреба на звукови сигнали, поясни Тодор Иванов. Той разкри, че има идея служителите на Общинска полиция да бъдат изведени от „паяците”.

„За съжаление все още хората предпочитат да извършат нарушение и да паркират по тротоар или зелена площ, само и само да не дадат лев или два за смешните цени, които имат общинските паркинги”, коментира зам.-кметът Иванов.

Според местния управник, с въвеждането на Синя зона в града ще се решат много от проблемите на паркирането.  „Ще има, разбира се, и санкции. Но се надяваме, че това безобразно паркиране в забранените зони ще бъде преодоляно”, добави той.

Големият общински паркинг до Карин дом в Морската градина ще остане безплатен поне до стартирането на Синята зона.

Проблемът с бездомните животни във Варна се увеличава, призна зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред. Кучета, ползвани за охрана на вили и лозя през лятото, след това се изоставят от собствениците.

Животните са здрави не са кастрирани и се размножават, което непрекъснато натоварва общинския приют за безстопанствени животни в с. Каменар. В момента там има 114 кучета при капацитет 196 животни.

Бездомните животни във Варна миналата година били 2638

Миналия уикенд край сметище във Варна е имало случай на неправомерно упояване и извозване на бездомни кучета. Микробус с упоените животни е бил засечен да ги транспортира до частна ветеринарна клиника, където кучетата е трябвало да бъдат кастрирани.

Сред животните е имало и маркирани. Според Иванов вероятно става въпрос за бизнес интереси и намиране на осиновители на тези животни.

Целият разговор с Тодор Иванов е в прикаченото аудио.