/ live.varna.bg
Експедицията Абора IV - „Аргонавти от каменната ера” отплава от Варна. Десетки любители на приключенията се събраха в района на Морска гара, за да изпратят международния екипаж на тръстиковата лодка.

Eкспедиция Абора IV отплава от Варна
live.varna.bg

„Поздравявам Ви за предизвикателството към древността. Благодаря Ви, че избрахте Варна за свой начален пристан – градът, който пази най-старото обработено злато в света от времето на Халколита. Желая на всички успешно плаване, нови открития и контакти, силни емоции и слаби морски вълнения“, заяви кметът. Той дари на екипажа икона на Света Богородица – закрилницата на Варна, българското знаме и флага на Община Варна. Археологът Теодор Роков от РИМ – Варна, който е единственият българин в екипажа, получи тефтер с дървена подвързия, в който да описва впечатления от пътешествието.

Eкспедиция Абора IV отплава от Варна
live.varna.bg

„Радостен съм, че началото на нашето пътуване е именно от Варна, защото градът има какво да покаже на света. Чрез нашата експедиция ще популяризираме богатата култура на морската столица на България, нейното разнообразие и древност. Благодаря на Община Варна и кмета Иван Портних за помощта при реализирането на проекта, който преди 15 седмици беше просто идея. Горди сме, че в експедицията ще се включи и варненецът Теодор Роков“, заяви ръководителят на екипа Доменик Гьорлиц. Екипажът се състои от 12 души.

Eкспедиция Абора IV отплава от Варна
live.varna.bg

Пътешествениците ще следват маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. Те трябва да преодолеят 3000 км от Варна до остров Крит. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие. Така по експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна. Първото пристанище на Абора IV е Истанбул.

Eкспедиция Абора IV отплава от Варна
live.varna.bg

Корабът за експедицията бе изплетен от двама боливийски индиански с тръстика от езерото Титикака.