/ Областен информационен център - Варна
Ученици от Белгия, Франция, Австрия, Румъния и България, включени в проекта „Европейските ценности чрез новите технологии“ по програма „Еразъм“, посетиха Областния информационен център във Варна. Домакин, заедно с управителя на центъра Виктория Николова, беше и председателят на Общинския съвет в морската столица Тодор Балабанов. 

Чуждестранни ученици научиха у нас, че могат да пътуват безплатно в Европа
Областен информационен център - Варна

Осем от децата са от Силистра, 19 са чуждестранните ученици, придружени от двама преподаватели от Белгия и по един от Австрия и Румъния. Целта на проекта е да бъдат организирани пет визити - по една във всяка страна, партньор по проекта. У нас децата ще се запознаят с дейността на Европейския съюз, европейските ценности и институции.

В останалите държави - участници фокусът ще бъде поставен върху нематериалното и материалното културно-историческо наследство, езиковото многообразие, превенция срещу отпадането от образователната система, разказа координаторът на проекта Стефка Русева.

Чуждестранни ученици научиха у нас, че могат да пътуват безплатно в Европа
Областен информационен център - Варна

Проектът, който е двегодишен и се осъществява от Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“ в Силистра, ще приключи с разработването на сборник с европейските ценности на всяка една страна. Към него е създаден и сайт, в който се качват материалите.

Управителят на Областния информационен център Виктория Николова разказа на учениците за функционирането му като част от мрежата от 27 центъра у нас и за работата на страната ни с европейски средства. 

„Ние даваме информация за възможностите за европейско финансиране и показваме какво се е случило с европейските средства, когато те са дошли в нашата страна.

Подготвяме материали, в които разказваме всичко, което се случва с европейските пари в Област Варна. Често при нас идват ученици и студенти, за да им покажем какви са възможностите за младите хора. През следващия програмен период например бюджетът по програма „Еразъм“ е двойно увеличен, което означава повече възможности за пътуване и обмен“, обясни Николова.

Особен интерес гостите проявиха към възможностите, които дава Европейският съюз за безплатни пътувания на ученици, навършили 18 години. 
„В сайта на Европейската комисия можете да се регистрирате и да направите избор на дестинация“, подчерта управителят на ОИЦ-Варна.

Маринова разказа и за възможностите, които дават кръжоците „Твоят час“ и „Успех“, които също са с европейско финансиране. С тяхна помощ младите хора могат да развиват свои таланти и интереси извън училище.

По тази програма са обхванати около 80 хиляди деца и 200 преподаватели. Младежите имат шанс да започнат и собствен бизнес с европейски средства, добави Николова.

Учениците с интерес се включиха в дискусията и споделиха, че в рамките на проекта, в който участват, обменят опит и контакти, както и информация за традициите на всяка държава. Освен това децата посещават културно-историческите забележителности на всяка от страните.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов подчерта, че няколко училища и детски градини във Варна ще бъдат обновени с европари, а градът ни е бил „Европейска младежка столица“ през миналата година. През 2019-та пък Варна ще бъде „Европейска столица на спорта“.

Поздравителен адрес към децата беше прочетен от името на евродепутата Емил Радев. На учениците бе представен и филм за забележителностите на морската столица.

Гостите разгледаха Областния информационен център-Варна и библиотеката му, както и мулти-тъч устройствата в него.