/ Община Варна, архив
Автогарата на бул.”Владислав Варненчик” 158 да поеме обслужването на всички междуселищни линии, за да не се прекъсва обслужването на линиите след премахване на Частната автогара. Това реши комисията по транспорт към местния парламент. С цел защита на обществените интереси, се допуска предварително изпълнение на решението.

Махат частната автогара заради новия булевард ”Левски”

Автогара Юг (по-известна като Частната автогара) преустанови дейността си на 1 ноември. Сградата й на ул.”Доброволци” 7 бе премахната, тъй като попада в локалното платно на продължението на бул.”Левски”.  Така Автогарата на бул.”Владислав Варненчик” остана единствена за Варна. 

На въпрос на съветника Димитър Карбов (НФСБ) дали Автогарата има капацитет да поеме всички междуселищни линии от и към Варна, председателят на Националния съюз на превозвачите във Варна Максим Петков заяви, че транспортната станция в момента ползва едва около 30 % от капацитета си. 

Карбов изтъкна и проблема с подходите към автогарата. Колегата му Станислав Иванов (ГЕРБ) обясни, че с реализацията на проекта за бул.”Левски”голяма част от проблемите ще бъдат решени. Според плановете за булеварда, локалното платно на бъдещата пътна артерия ще минава край Автогарата.

Пускат изцяло автоматизираната билетна система след приемане на новата траспортна схема

Автобусна линия 409, която свързва Аксаково със „Златни пясъци”, да бъде включена в транспортната схема на Община Варна, решиха още съветниците. На 15 октомври изтече 10-годишният договор с Транстриумф холдинг” АД за обслужване на варненската квота по линията. Фирма превозвач за Община Аксаково е „Делтакар” ООД. 

По маршрута на 409 спирките във Варна са 33, а 8 – на територията на Община Аксаково.  Линията е единствената транспортна връзка между летището и „Златни пясъци”.  Като част от транспортната схема на Община Варна ще бъде включена към интегрираната обществена услуга за пътнически превоз, което обуславя ползването на единно информационно обслужване, както и обслужване със съвременни транспортни средства, осигуряващи удобство и комфорт при пътуване. 

Вандалски опит за разбиване на машина за продажба на билети

На автоматите за продажба на билети да се поставят надписи и на български, тъй като липсата им противоречи на общинската Наредба за рекламната дейност, решиха още съветниците по предложение на Димитър Карбов. За целта общинското предприятие ТАСРУД ще трябва в най-кратки срокове да отстрани пропуска. Според Януарий Вичев (БСП) автоматите за продажба на билети трябва да имат и упътване на български език. 

Дарик Варна

Предложението да се намали цената на билета за градски транспорт до селищните образувания Прибой и Ракитника от 1,40 на 1,00 лев срещна положително отношение от членовете на  транспортната комисия. До заседанието на Общинския съвет следващата седмица „Градски транспорт” ще трябва да представи финансовите параметри.

По настояване на граждани ще се проучи възможността в кв.”Галата” да се обособи „спирка по желание”. За целта искането, подкрепено с подписите на 414 варненци, ще бъде разгледано в Комисията по транспортни схеми.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК