/ iStock/Getty Images
Претърсени са и 10 адреса в град Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш
Служители на отдел „Икономическа полиция“ и отдел „Разследване“ при ОД на МВР-Варна, под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в града, реализираха специализирана полицейска операция във връзка с досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК - „пране на пари“.

Оставиха в ареста пловдивски лихвар, раздал кредити за над 6 млн. лв.

При извършените действия по разследване на случая са претърсени 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш. Действията са втори етап от работата по случай, касаещ „пране на пари“ - 900 000 евро.

Средствата са от измама, осъществена в Швейцария, и са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т.нар. „бушон“. В хода на действията по разследване е установена система от последвали преводи към различни сметки на български граждани, търговски дружества в България и в чужбина.

България участва в мащабна акция на Европол с над 200 ареста за пране на пари

Средствата са били преразпределяни и теглени в брой от поставени лица, които са ги предавали на следващо ниво на организацията, а след това - на организатора. При претърсванията са намерени и иззети множество доказателства, относими към престъпната дейност - рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флаш памети и други устройства за съхранение на данни, ел. подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Намерен и иззет е пистолет без документи.

Пловдивската полиция разби престъпна група за пране на пари

За срок от 24 часа са задържани 5 лица, добре известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство. 
На предходен етап от работата по случая, организаторът на схемата е задържан и приведен в Затвор-Варна.

Същият е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ и червена бюлетина на Интерпол. Мъжът има множество криминални прояви за различни престъпления.