/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура повдигна обвинения на петима души, сред тях е и служител на ДАНС
Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на петима души за участие в схема за пране на пари, сред тях е и служител на ДАНС. Това съобщи днес окръжният прокурор Румен Попов. Още 7 лица са обявени за общодържавно издирване.
 
Прокурор Попов съобщи още, че е разкрита схема, ръководена от софийско дружество, а указанията са давали чужди граждани. При претърсванията и изземванията са били установени стотици новосъздадени дружества, които са получавали преводи на средства от чужбина срещу суми от по 100 лева. Лицата са били от ромски произход. Само от Пловдивско набраните лица са около 60, доказват до момента разследващите, а стотици са от цялата страна. Те са били набавяни чрез дилъри, които са събирали информацията за тях, както и копие на лична карта, а чрез viber комуникация лично собственикът на софийското дружество ги е одобрявал.
 
Разбиха голяма група за трафик на работници и пране на пари

Лицата са били закарвани с микробус до офиса на фирмата в София, където са подписвали документите. Чуждите лица са давали указанията колко още и какви фирми да се регистрират, като сред тях е имало дори и такива за космически технологии и др. Срещу това задържаните са получавали по 100 лева, докато в сметките на фирмите им са били наливани стотици хиляди евро, а после са били изтегляни. Набирани са били предимно неграмотни и необразовани хора. Схемата е действала близо година. „Реалният собственик на средствата е чужденец, който оперира към офшорни фирми за пране на пари”, поясни прокурор Румен Попов.
 
Шест тона моторно масло изгоря в магазин на бул. „Дунав“

До разкриването на схемата се стига след пожара в магазин за моторни масла в Пловдив на 19 август. Собственикът на запаления склад Костадин Танев сам е информирал полицията за това, че го заплашват и му е даден срок от една седмица след пожара, за да възстанови сумата от 37 000 евро, които дължи на изнудвачите. При разследването е установено, че Танев е бил влязъл в контакт с лице от ромски произход, който е подписал договор с фирма в София и е получил парите като превод по сметката си, след което двамата решават да ги изтеглят. На 9 септември представители на фирмата в София и лично собственика, с три автомобила, идват в Пловдив да търсят Костадин Танев. След като не го откриват стигат до неговата майка, 89-годишна жена, пребиват я и я отвличат, след което го предупреждават със съобщение, че ще запалят и магазина.

Работници от Шуменско и Търговищко експлоатирани във Франция

За набавяне на пълните данни за собственика на магазина и семейството му спомага именно служителят на ДАНС, който прави пълно проучване и го предава към фирмата в София.
 
Преди акцията на прокуратурата и полицията в кантората на фирмата в София е било извършено масово унищожаване на документация. Въпреки това са били открити три печата - единият на А1, другият на ЧЕЗ и третият на Комисия за финансов надзор.

Осъдиха двама мъже за пране на пари в особено големи размери

Към момента са повдигнати обвинения на управителя на дружеството в София, на служителя на ДАНС, на един от тримата дилъри, които са набирали лицата, на личния шофьор на управителя, тъй като е участвал в отвличането и на единия от личната му охрана. Обявени за издирване са и автомобилите на фирмата, тъй като те са били предупредени и укрити. На всички е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” на първа инстанция, която не е окончателна и подлежи на обжалване. На един от петимата е наложена мярка „парична гаранция” и забрана за напускане на страната.

Продадоха 25 конфискувани суперколи за 27 млн. долара (ВИДЕО/СНИМКИ)

7 лица са обявени за общодържавно издирване - двама за участие в палежа, двама за отвличането, още един от шофьорите във фирмата и един от личната охрана на управителя.
„Дружеството, което се занимава с престъпна дейност, има регистрация на ул. „Шипченски проход“ в София, а собственикът и повечето от служителите му са 85-ти набор“, каза окръжният прокурор. В интернет се представят за екип от юристи и юпита с много специализации в чужбина. Пред разследващите, обаче управителят е казал, че има средно образование.

Предстои да се правят експертизи и ще се установява какъв е бил потокът от парични средства към дружеството.
Агенция Фокус