Колекция от 25 суперколи, конфискувани от вицепрезидента на Екваториална Гвинея в рамките на швейцарско разследване за пране на пари, бяха продадени за близо 27 милиона швейцарски франка (27 милиона долара) на търг на аукционна къща "Бонъмс" в неделя, предаде агенция Ройтерс.

Картина, изобразяваща маймуни в парламента, отива на търг (СНИМКИ)

Бяло Ламборгини Венено Родстер (Lamborghini Veneno Roadster), произведено през 2014 г., бе продадено за 8,28 милиона франка, включително комисионата, което бе с 50% над предварителната оценка.

Завеждащият отдел "Моторни превозни средства" на "Бонъмс"- Джеймс Найт, заяви в началото на наддаването, че ламборгинито е най-редкият автомобил в колекцията. По думите му то е сред само деветте произведени от Ламборгини за 50-ата годишнина на компанията. Купувачът остана анонимен.
През февруари швейцарски прокурори приключиха разследване срещу Теодоро Нгуема Обианг за пране на пари и присвояване на държавни средства със споразумение да продадат автомобилите и да финансират социални програми в западноафриканската държава.

Кои са най-опасните песни за шофьорите? (ВИДЕО)

Известен като Теодорин, вицепрезидентът на Екваториална Гвинея е син на президента Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, който управлява страната от 40 години. Правозащитни групи определят неговото управление като едно от най-корумпираните в света, отбелязва агенцията.

Словакия ще произвежда летящи автомобили (ВИДЕО)

Според изчисления на Ройтерс от проведения търг, включващи ДДС и 15-процентната комисиона, колекцията от автомобили е продадена за 26,93 милиона франка.
 
БТА