/ DarikNews.bg
Лихвар, от дейността на който са пострадали над 240 души за период от 20 години, остава в ареста. Това постанови състав на Пловдивския апелативен съд, като потвърди определението на окръжните магистрати по отношение на 49-годишния Владимир Петров от Пловдив.

През годините Петров раздавал заеми на различни хора от Пловдив и София срещу уговорена лихва, без да има лиценз да извършва подобна дейност. Така той предоставил кредити за около 6 млн. лева, а от тази си дейност е получил около 1 млн. лева доход. С тези пари той закупувал движимо и недвижимо имущество в различни градове от страната.

Задържаха лихвар, отпуснал кредити в общ размер на 6 млн. лв.

Заради това на 12 юли м.г. прокуратурата повдигна обвинение срещу пловдивчанина за лихварство и пране на пари. 

Владимир Петров беше зрелищно арестуван през лятото на тази година след подадена жалба от известна с измамите си пловдивска адвокатка. Мария Делова също била потърпевша от машинациите на лихваря. 

Пловдивска адвокатка отива на съд за имотни измами

По време на ареста му беше иззета множество документация, която доказваше дейността му. В жилище в пловдивския квартал "Христо Смирненски", дома на Петров и хале на ул. "Съборище" са били намерени договори за заеми, копия от лични карти на хора, на които са раздадени кредити, бланки за предоставени като залог автомобили, регистрационни номера и документи за тези автомобили, срещу които той е давал заеми.

Иззети са също копия от документи за прехвърляне на имоти от Агенцията по вписвания и за учредяване на ипотеки върху недвижими имоти, както и за други заемни правоотношения.

Оставиха в ареста лихваря, давал заеми в размер на 6 млн. лв.

Според апелативните магистрати има достатъчно доказателства за съпричастност а Петров към повдигнатите му обвинения. Според мотивите на съда няма опасност лихварят да се укрие, но в случая ставало дума за мащабна и организирана по своя характер дейност, заради която това, че той има постоянен адрес не може да преодолее опасността да извърши друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.