Възрастни хора се страхували за пенсиите си, ако не гласуват за президент
Възрастни хора се страхували за пенсиите си, ако не гласуват за президент / Дарик Варна, архив

При негласуване на предстоящите на 6 ноември президентски избори няма да има глоба, а само административна санкция. Това заяви за Дарик председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Велин Жеков. Заради притеснения на много възрастни хора, които се обаждали в комисията, Жеков обясни, че на негласувалите пенсионери няма да бъдат отнемани пенсиите.

Административната санкция ще се изразява в заличаване от изборните списъци при негласуване на два поредни избора от един вид (президентски, парламентарни или местни). Включването отново в избирателния списък обаче ще бъде възможно след заявяване на желание от страна на гласоподавателя, обясни Жеков.

На административна санкция няма да подлежат хора над 70-годишна възраст и такива с диагностицирани двигателни проблеми, както и тези, които в изборния ден са в чужбина.

Рекордните 21 кандидати в битка за „Дондуков" 2 (СНИМКИ)

Новото в бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого". Гласът ще се брои за действителен и няма да се разпределя пропорционално към някоя от кандидатпрезидентските двойки, разясни председателят на РИК-Варна.

Заедно с изборите за президент и вицепрезидент на Република България, на 6 ноември с отделна бюлетина ще гласуваме и в национален референдум. Ще може да се гласува с "Да" или с "Не" в отговор на следните 3 въпроса:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси, включени в бюлетината за референдума.

Печатането на бюлетините ще стане в печатницата на БНБ. До няколко дни ще стане ясно и как ще изглеждат бюлетините.

На предстоящия на 6 ноември вот ще има промяна в изборния ден. Той ще започне в 7,00 и ще завърши в 20,00 часа, като ще може да се удължава при струпване пред секционните избирателни комисии (СИК) на чакащи да гласуват.

Във Варненска област ще има разкрити 634 изборни секции. От тях 403 ще са във Варна. В сравнение с предходните избори броят им се увеличава, заради увеличаващото се население на Варна. Новите секции ще са най-вече в централната част, посочи Велин Жеков.

При неясноти около изборния процес гражданите могат да отправят въпросите си към РИК на телефони 052 600 617 и 0882 333 085. Актуална информация има и в сайта на РИК.