/ Булфото
В градинката пред Община Варна бе открит паметния знак, посветен на Пламен Горанов. Общественият активист се самоподпали пред сградата на общината в морската столица през 2013 година.

Именно това е мястото - пред официалния вход на Общината, където през 2013 година младият мъж се самозапали в знак на граждански протест. На 20 октомври той щеше да навърши 48 години.

Пламен Горанов се самозапали в разгара на най-масовите протести във Варна след 1989 година. На 20 февруари 2013 година със себе той носеше две туби бензин и плакат с надпис "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.30 часа на 20 февруари". Мъжът почина на връх Националния празник - 3 март, във варненската Военноморска болница с 80% изгаряния. Три дни след смъртта му от общината си отиде и тогавашният кмет Кирил Йорданов.

Булфото

От тогава пред сградата стои грамада с камъни. Кметът на Варна Благомир Коцев вече заяви, че общинската институция няма да премахне грамадата, независимо от плочата, която вече е факт.

"Това могат да направят само хората, които са я изградили там – участниците в протестите и близките на Пламен Горанов в инициативния комитет. Те са онези, които ще преценят дали камъните са изкупили греховете на онези, по които са били хвърляни преди 10 години. Ние само ще ги подкрепим", коментира кметът на Варна.

Община Варна

По време на откриването на плочата, Коцев изрази мнението, че гражданската непримиримост трябва да съществува.

Автор на мемориалната плоча е варненският архитект Жулиян Начев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС